Obrenovac, 25.08.2019

Na nove zdravstvene čeka 400.000 građana


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 05.07.2017.
Oko 400.000 građana u Srbiji čeka nove zdravstvene kartice uvedene umesto paprnih zdravstvenih knjižica, objavile su 'Večernje novosti' na sajtu

Foto:Thinkstock
Od 1. jula stare papirne zdravstvene isprave više ne mogu da se overe ili koriste, a građani koji nisu do sada izvadilii novu zdravstvenu ispravu - karticu, mogu s potvrdom kod lekara.

Kako navode "Večernje novosti", "građani koji čekaju na nove knjižice se sve češÄ‡e žale da imaju problem da otvore bolovanje, dobiju recept ili uput, a pritisak trpe i lekari domova zdravlja koji kažu da nova, zdravstvena kartica s elektronskim čipom ima nedostatke".

Doktorka Nevenka Dimitrijević rekla je za taj list da "građani koji su predali zahtev za novu ispravu i još čekaju izradu, ne mogu uvek da obave pregled sa potvrdom".

Ona je kazala da je "glavni nedostatak novih zdravstvenih knjižica - kartica, manjak informacija o pacijentu".

"Osim imena, prezimena i podatka o plaćanju doprinosa, nema informacija o broju kartona, imenu izabranog lekara i prethodnom zdravstvenom stanju", rekla je Nevenka Dimitrijević za "Večernje novosti".

Dodala je da je na knjižicama morao da piše datum vakcinacije, kada je neko primio anti-tetanus, da li ima alergiju na lekove, hronične bolesti, a da sada lekari iz nove kartice ne mogu da vide te podatke.

List je naveo da Republički fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) objašnjava da je oko 900.000 kartica spremno za preuzimanje, a da je do sada uručeno nešto više od pet miliona.

"Iz RFZO-a napominju da oni koji nisu podneli zahtev, mogu da budu primljeni kod lekara samo u hitnim slučajevima", prenele su Večernje novosti.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE