Obrenovac, 28.05.2020

NAŽALOST, BOJLER NIJE JEDINI


Izvor: Kurir,Lokalne novine | Obrenovac, 06.07.2017.
OPREZ I U VLASTITOM DOMU!

Foto:Promo
Tragedije koje se dešavaju u kući, a čiji je uzročnik neki od kućnih aparata, sve češće potresaju Srbiju.

 U poslednjih nekoliko meseci svedoci smo smrti čiji je uzročnik strujni udar, a od koga su građani naše zemlje stradali u kupatilu, prilikom tuširanja.

 Ispravnost bojlera i instalacija je stvar koju svaki domaćin treba s vremena na vreme na proverava , ali nažalost, nije bojler jedini od koga u rođenom domu možemo da stradamo.

 Osim bojlera, opasnost vreba i iz mobilnih i bežičnih telefona, kompjutera, muzilčkih linija, televizora, mikrotalasne i fena.

Kada je reč o električnim aparatima, jedini efikasan način zaštite je da ih isključimo iz struje. Ovo se pre svega odnosi na mobilne telefone, kompjutere, wi-fi uređaje i televizore.

 Kada izlazite iz kuće, bilo bi dobro da bojler isključujete. Jer, bolje je i da po povratku malo pričekate da se voda ugreje, nego da, ne daj bože, dođe do eksplozije i sve ode dođavola.

 Svakako treba imati na umu i da ispravan i pravilno održavan bojler nikada neće eksplodirati jer u sebi sadrži tri vrste zaštite. Tek ako, sve tri zakažu, može doći do eksplozije koja može da bude i smrtonosna po ukućane. 

 Ukoliko vaš bojler proizvodi čudne zvuke, poput zujanja, šištanja, to bi mogao da bude znak da nešto nije u redu. U tom slučaju, najbolje je da ga isključite i pozovete majstora. Tokom kupanja, svakako ga isključujte, ma koliko verovali u njegovu ispravnost.

Kad je reč o mikrotalasnim pećnicama, ne preporučuje se da budete u njenoj neposrednoj blizini dok je uključena, jer je elektromagnetno polje, koje se oko nje stvara, nekoliko miliona puta jače od našeg prirodnog elektromagnetnog polja. Moderne mikrotalasne pružaju veću sigurnost, ali ipak treba biti na oprezu. Ukoliko vam je nešto sumnjivo, isključite je!

 Što se fena tiče tu je situacija nešto jasnija, jer, sve što treba da znate je da ga držite podalje od vode. Struja u kombinaciji sa vodom može da dovede do trenutne smrti zbog zastoja rada srca ili oštećenja na mozgu. Mada, ukoliko vremenom primetite, tj. tokom sušenja kose osetite miris paljevine, predlažemo vam da fen ipak zamenite novim uređajem.

Tokom jake zime, često pribegavamo dogrevanju pa uključujemo grejalicu. Nju ni u ludilu ne smete da prekrivate, a opasno je i ako zaspite dok je grejalica uključena u struju. Dakle, najbezbednije je da pre nego što utonete u san, isključite grejalicu iz struje, ma koliko vam u sobi bilo hladno. Kvarcne grejalice su možda i najopasnije.

Punjači za mobilni telefon su postali sastavni deo naše svakodnevnice. U kući ih verovatno imate po nekoliko jer uvek neki pretekne od prethodnog mobilnog aparata. Dok se mobilni puni preko punjača, ne bi trebalo da telefonirate, a po završetku punjenja, punjač obavezno izvadite iz struje jer bi moglo da se desi da eksplodira!!!     

 Ako ste jedan od onih koji se uvek s vrata vraćaju kako bi proverili da li su iskljućili sve ringle na šporetu, neka vam to postane praksa i sa ostalim aparatima poput televizora, muzičkih linija (ako ih neko još uvek koristi), kompjutera...Jer, svi su oni stopostotno bezbedni, samo dok nisu uključeni u struju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE