Obrenovac, 21.09.2019

Na pijacama širom Srbije u narednih mesec dana desiće se DRASTIČNA PROMENA


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 18.06.2017.

Foto:RAS Srbija
Sezonsko sniženje cena voća i povrća na pijacama ove godine zakasnilo je mesec dana, a cene na koje smo navikli čekaćemo do jula. Pojedino voće i povrće plaćamo i do 30 odsto skuplje nego prošle godine.

Voće i povrće, čija je sezona odavno počela, ove godine drži cenu, što se dobro može videti po ceni paradajza, koji na beogradskim pijacama još uvek košta do 160 dinara, a tolika je cena i u Nišu i Pirotu, dok u Novom Sadu i Pančevu košta do 150 dinara za kilogram. Paradajz je najjeftiniji u Subotici, gde se može naći za 100 dinara za kilogram, dok je pre dve godine u isto vreme mogao da se kupi i za 70 dinara za kilogram, a cene su uglavnom bile 90 ili 100 dinara za kilogram. Cena, između ostalog, nije još uvek nije pala jer se ne radi o domaćem, već o paradajzu uvezenom iz Makedonije.

 

Proteklih nedelja visoke su cene skoro svog sezonskog povrća, a da je ove godine sve skuplje, vidi se i po ceni najprodavanije žute boranije, koja ove godine na najvećem broju pijaca košta 300 dinara, dok je prošle godine u isto doba cena bila 200 i 250 dinara za kilogram. Slična je situacija i sa krastavcima koji su se u isto doba pre dve godine uveliko prodavali za 40 dinara, a danas na pijacama u najvećem broju gradova koštaju 60, 70, pa čak i 80 dinara za kilogram, dok je retkost pronaći one koji staju 50 dinara.

Situacija nije mnogo povoljnija ni kada je u pitanju sezonsko voće. Tako su trešnje od samog pojavljivanja na pijacama držale izuzetno visoku cenu, a za dovoljno krupnu i zrelu trešnju izdvajalo se i po 250 dinara za kilogram. Sada trešnje srednje veličine širom Srbije koštaju od 150 do 200 dinara, dok su pre dve godine u ovo doba bile između 100 i 150 dinara.

Među retkim vrstama voća koje su ove godine jeftinije su kajsije, koje su odlično rodile. One sada koštaju od 100 do 120 dinara za kilogram, dok su se pre dve godine prodavale od 200 pa sve do 250 dinara za kilogram.

I prodavci na beogradskoj Bajlonijevoj pijaci šokirani su cenom.

- Nikad nije bilo ovako jeftino, samo da se proda. Greota da propadne - tugaljivim glasom je ispričala gospođa.

S druge strane, pijačari u Novom Sadu potvrđuju da je sve skupo, ali kažu da im cenu na tezgi diktira nabavna.

- Sigurno će u narednim danima drastično pasti cene paradajza i krastavca. Nakon toga dolazi jeftina paprika, a što se tiče voća, kajsije će biti još jeftinije, dok čekamo da polako počne da pada cena lubenica i dinja - kaže jedan od prodavaca.

Agroekonomista Milan Prostran kaže za „Blic“ da ćemo na sezonsko sniženje cena čekati do kraja ovog meseca, a postoji mogućnost da do njega dođe tek u julu.

- Karakteristika ovog proleća jesu zaista visoke cene voća i povrća. To je sigurno odraz manje proizvodnje, snegova i mrazova. Ponuda u maju i junu je nešto slabija nego što će biti narednih mesec dana. Takozvano sezonsko sniženje je okasnilo, a može se očekivati krajem ovog meseca ili do kraja jula - kaže Prostran.

Prostran primećuje da je trešnja ove godine izuzetno skupa, a takvu cenu objašnjava visokim cenama otkupa koje su Rusi nudili našim proizvođačima. Naš sagovornik kaže da je očigledno da je ove godine bio manji priliv voća i povrća iz uvoza, što diktira cenu.

- Sudar domaćeg povrća s otvorenog prostora, iz uvoza i iz naših plastenika na pijacama očekujem do kraja meseca. To će biti razlog za snižavanje cena - smatra Prostran.

Prema njegovim rečima, do pada cene dovešće i slabija kupovna moć građana u ovom periodu.

- Jedan veliki broj ljudi sada ima finansijske obaveze oko mature dece, upisa na fakultete, odlaska na more. To će takođe uticati na cene - zaključuje Prostran.

Jeftino povrće samo na akciji

Proteklih nekoliko nedelja jedini način da se dođe do jeftinog sezonskog povrća bilo je kupovanje u velikim marketima i artikala koji su na akciji. Tako se na primer tikvica mogla nabaviti za 25 dinara za kilogram, mladi krompir za 35 dinara, paradajz za 70 dinara. Ipak, ovo podrazumeva odlazak u tri različite prodavnice, jer je u jednom marketu uglavnom na akciji samo jedna vrsta sezonskog voća ili povrća.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE