Obrenovac, 31.03.2020

Novi akcioni plan za zaštitu životne sredine


Izvor: obrenovac.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 22.01.2020.
Predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković, zajedno sa svojim saradnicima, pozvao je sve relevantne organizacije i institucije, kao i građane da se aktivno uključe u proces izrade novog plana

Foto:lokalnenovine.rs
Gradska opština Obrenovac će uskoro pristupiti izradi novog akcionog plana za zaštitu životne sredine za period od 10 godina, rečeno je danas na konferenciji za štampu koja je organizovana u prirodnjačkom domu u Arboretumu. Predsednik opštine Miroslav Čučković zajedno sa svojim saradnicima, pozvao je sve relevantne organizacije i institucije kao i građane da se aktivno uključe u proces njegove izrade.

Obrenovac ima dobar kvalitet vazduha, bez obzira na to što se na našoj teritoriji nalazi najveća termoelektrana u Srbiji. Zahvaljujući novcu koji opština dobija od Termoelektrane “Nikola Tesla”, uvedeno je centralno grejanje i ugašene su kotlarnice u svim javnim objektima kao i individualna ložišta u mnogim naseljima.

Neke od dodatnih mera koje je opština preduzela kako bi se smanjio efekat zagađenja su: reforma javnog prevoza koja podrazumeva obnovu voznog parka, uvođenje dodatnih i potpuno novih linija, kao i smanjenje cene prevoza; zatim izgradnja 20 km biciklističko pešačke staze; stalno pošumljavanje i formiranje novih drvoreda u izletištu Zabran, u šumi u Velikom Polju i Dubokom, ali i u gradu (u Arboretumu, Tamnavskoj ulici, Kralja Aleksandra, Ravnogorskoj).

Čučković je istakao da ga posebno raduje što će u narednih pet godina zaživeti projekat, vredan 200 miliona evra, koji podrazumeva odsumporavanje na TENT-u i koji će 9 puta smanjiti emitovanje štetnih gasova u vazduh.

"Novim akcionim planom će biti obuhvaćeno i definisanje i postavljanje novog mernog mesta i kontrolnog mesta u Bariču koje će imati za cilj da kontroliše industriju u tom pogonu, i ”Arabesu” i ”Meitu” i ”Namensku” i sve ostale fabrike koje će se tu u budućnosti nalaziti, ali i da se vrši konstantan monitoring vazduha zbog autoputa koji je počeo da funkcioniše i kojim prolazi više desetina hiljada vozila svakodnevno. Takođe, u našem desetogodišnjem planu ćemo se za svaku stavku kojom smo se bavili u postojećem imati jednu vrstu nadogradnje. Kada kažem javni prevoz i kada mislimo o modernizaciji javnog prevoza, to su dve važne stavke. Mi ćemo kao opština učestvovati i trenutno smo deo sistema monitoringa i pravljenja studije o rečnom saobraćaju na dve relacije ka Beogradu: Obrenovac – Zemun i Obrenovac –Beton hala", kazao je Čučković i istakao da smatra da bi ta vrsta prevoza u budućnosti mogla da zameni više desetina polazaka autobusa ka Beogradu.

"Intenizvno ćemo raditi i na gašenju preko 5000 individualnih kotlarnica, jer 40 odsto zagađenja ide od kućnih ložišta u Zvečkoj, Belom Polju, Urovcima, Krtinskoj, Dudovima. Ta naselja će biti pokrivena trećom magistralom toplovoda. Takođe, u najudaljenijim selima koja nemaju mogućnost priključka na centralno grejanje svako ko bude imao mogućnost da promeni svoje ložište i da ukine lož ulje ili ugalj i pređe na pelet imaće finansijsku subvenciju od opštine", najavio je Čučković.

On je dodao da će opština zajedno sa Elektrotehničkim fakultetom izraditi studiju za instalaciju baznih stanica za punjenje električnih automobila, kako bi u budućnosti i taj vid saobraćaja bio znatno razvijeniji.

Što se tiče javnog prevoza, predsednik Skupštine Gradske opštine Obrenovac, Mirko Vranešević je naglasio da je zadatak da u narednom periodu sva vozila budu euro 6 standarda, kako bi se emisija azotnih oksida smanjila za 80 odsto, a emisija PM čestica bila prepolovljena.

Slavko Berić direktor JKP ”Obrenovac” je objasnio da je trenutno preko 90 odsto teritorije opštine pokriveno i obuhvaćeno sistemom odnošenja komunalnog otpada, a sa nabavkom novog smećara koji stiže za mesec dana, 100 odsto teritorije će biti obuhvaćeno tim sistemom. Po njegovom mišljenju, prosečna cena od 600 dinara mesečno za odnošenje smeća demotiviše ljude da pale komunalni otpad i samim tim zagađuju životnu sredinu.

Savetnik predsednika Gradske opštine Obrenovac Dejan Kamber je ovom prilikom rekao da je kroz projekat rekonstrukcije kanala Kupinac predviđeno priključenje 36 samoizlivnih bunara.

"NJihova svrha je višestruka, prvenstveno da svojom funkcijom upumpavaju nove količine vode u kanal, što direktno utiče na kvalitet vode, zemljišta, a indirektno na kvalitet vazduha u tom području. Narednih godina ćemo samoizlivne bunare uraditi i na prostoru Spojnog kanala, koji protiče pored FK Radnički i naselja Topolice, i na prostoru Stare Tamnave, a to je potez od Belopoljske crkve duž naselja Šljivice. Ovaj projekat je jako bitan za kvalitet svih medijuma životne sredine, a tu mislim na vodu, zemljište i vazduh", zaključio je Kamber.

Kao i tokom proteklih 9 godina, i u budućnosti će opština Obrenovac nastaviti da finansira programe koji su jedinstveni u Srbiji a tiču se ublažavanja efekata zagađenja. U pitanju su program Eko kampovi i Eko dinar.

"Eko kamp omogućuje besplatan klimatski oporavak na najlepšim srpskim planinama za sve učenike od prvog do četvrtog razreda. Eko dinar je program koji pruža priliku svakom detetu od 10. do 18. godine da se besplatno bavi sportom po želji. Danas je u ovom programu više od 2800 mališana i 45 klubova. Stručnjaci kažu da je u ovom smislu važna preventiva, jer jedan dinar uložen u boravak na planini znači 3 dinara manje uloženog u lečenje dece, takođe, jedan dinar uložen u sport, znači 7 dinara manje za lečenje hroničnih respiratornih oboljenja", naglasio je Dragan Blažić, pomoćnik predsednika opštine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE