Obrenovac, 17.06.2019

SEOSKI TURIZAM NA UDARU POREZNIKA


Izvor: Novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 21.11.2018.
Porez na dohodak građana, ubuduće će plaćati i seoska domaćinstva koja se bave ugostiteljstvom

Foto:N.Fifić
Ministarstvo finansija je pripremilo izmene zakona koje regulišu ovaj namet. Među prihodima koji će se ovako oporezovati, prvi put su i primanja od ugostiteljskih usluga u objektima domaće radinosti i seoskog turističkog domaćinstva.

S druge strane, nameta od deset odsto ubuduće će biti oslobođeni poslodavci ukoliko zaposlenima, novopečenim roditeljima, pomognu uplatom do visine prosečne plate u Srbiji. Solidarna pomoć za slučaj rođenja se, predlaže se, neće oporezovati. Imaju čemu da se raduju i dobitnici u igrama na sreću. Umesto do 11.684 dinara, dobici se neće oporezovati do iznosa od 100.000 dinara.

Zato će ugostitelji među seoskim i objektima domaće radinosti morati da se odreknu dela prihoda.

- Jedna od glavnih novina koje nacrt donosi je oporezivanje domaće radinosti i seoskog turizma - objašnjava Jovan Beara, predsednik poslovnog udruženja "Uvra". 

REKREACIJA

Polodavci će biti oslobođeni plaćanja poreza na zarade na izdatke koje imaju u želji da zaposlenima omoguće rekreaciju na radnom mestu. U to spadaju izdaci za izgradnju i nabavku opreme, naknade troškova kolektivne rekreacije zaposlenih i organizovanje sportskih događaja. Uslov je da se sve organizuje sa ciljem poboljšanja zdravlja zaposlenih i izgradnje boljih međuljudskih odnosa.

ĐACI NE MORAJU DA PLAĆAJU

Porez se ne plaća na naknade koje, u skladu sa zakonom kojim se uređuje dualno obrazovanje, kao materijalno i finansijsko obezbeđenje učenika, ostvaruju učenici koji obavljaju učenje kroz rad - stoji u Nacrtu zakona o porezu na dohodak građana. Privreda je od države tražila određene povoljnosti za kompanije koje se uključe u dualno obrazovanje. Izuzimanje od poreza na dohodak je bio jedan od predloga.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE