´╗┐ U SRBIJI ZA GODINU DANA OKO 45.000 PRIJAVA ZBOG NASILJA U PORODICI

Obrenovac, 20.08.2018

U SRBIJI ZA GODINU DANA OKO 45.000 PRIJAVA ZBOG NASILJA U PORODICI


Izvor: Kurir.rs/Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 07.08.2018.
─îak 30 slu─Źajeva se zavr┼íilo na najgori na─Źin

Foto:Profimedia


´╗┐

U ovoj godini u Srbiji je bilo 30 smrtnih slu─Źajeva u nasilju u porodici, od ─Źega su 23 ┼żene i sedam muškaraca, a od 1. juna lane do 30. juna ove godine, ukupno je prijavljeno 44.728 slu─Źajeva nasilja u porodici.

Posle druge sednice Saveta za suzbijanje nasilja u porodici, na kojoj su razmatrani rezultati jednogodišnje primene Zakona o spre─Źavanju nasilja u porodici, ministarka pravde Nela Kuburovi─ç kazala je da je broj prijavljenih slu─Źajeva nasilja veliki, ali i da pokazuje da su ┼żrtve ohrabrene da nasilje prijavljuju.

Kuburovi─ç je navela da je u 16.185 slu─Źajeva bilo predloga za izricanje mere prilikom prijave nasilja, a da su sudovi usvojili produ┼żenje hitne mere na 30 dana u 15.617 su─Źaja, dok je izra─Ĺeno 10.503 individualna plana za zaštitu ┼żrtava, što, ka┼że ona, pokazuje da su grupe za koordinaciju koje su formirane razmatrale pojedina─Źne slu─Źajeve.

"Kao pojedinci imamo obavezu da prijavljujemo nasilje. Od 30 smrtnih slu─Źajeva u 2018. godini, samo u tri slu─Źaja smo imali prijavu nasilja", rekla je Kuburovi─ç i istakla da nasilje nije privatna stvar.

Prema njenim re─Źima, 44.728 ukupno prijavljenih slu─Źajeva pokazuje da se više ne ─çuti o nasilju u porodici.

Kako ka┼że, radilo se i na edukaciji i saradnji sa institucijama širom Srbije, a rezultati rada bi─çe dostavljeni Vladi Srbije u formi izveštaja.

"Mi ostajemo spremni da zakon dora─Ĺujemo i da se sa ovim društvenim problemom borimo i dalje", istakla je Kuburovi─ç.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovi─ç rekao je da je policija izrekla za godinu dana ukupno 28.026 mera, od toga 8.751 meru privremenog udaljenja u─Źinioca iz stana, 19.275 mera privremene zabrane u─Źiniocu da kontaktira ┼żrtvu i prilazi joj, od ─Źega su od strane sudova imali produ┼żetak mera u 15.373 slu─Źaja.

Govore─çi o sankcijama, Stefanovi─ç je kazao da postoje hitne mere gde su policijski slu┼żbenici u velikom broju slu─Źajeva prvi koji se sre─çu sa po─Źiniocima i ┼żrtvama nasilja i izri─Źu mere kojima se radi pre svega na zaštiti ┼żrtve.

"Uo─Źili smo odre─Ĺene slabosti, uo─Źili smo da imamo potrebu da imamo više obu─Źenih i policijaca i tu┼żilaca, ne samo onih koji su usko obu─Źeni za slu─Źajeve nasilja u porodici, ve─ç i svih drugih policijskih slu┼żbenika, koji mogu do─çi u kontakt sa ovakvim slu─Źajevima", kazao je Stefanovi─ç.

Istakao je da je veoma va┼żna saradnja i sa nevladinim institucijama koje se bave ovim pitanjem, kao i me─Ĺuresorna saradnja sa svim organizacijama, od zdravtsva, socijale, tu┼żilaštva, policije, do svih onih koji ho─çe da se uklju─Źe u pru┼żanje podrške ┼żrtvama nasilja.

"Podrška društva je veoma va┼żna. Vrlo je va┼żno da ┼żrtve znaju da imaju podršku, da znaju da nisu same u svemu tome što se dešava i da mogu da ra─Źunaju na to da ─çe društvo stati iza njih i ne samo fizi─Źki spre─Źiti da im neko nanese fizi─Źku patnju ili tešku telesnu povredu, ve─ç i u tome da ─çe ih podr┼żati u daljem ┼żivotu", kazao je ministar.

Preventiva nasilja je veoma va┼żna, navodi Stefanovi─ç, koji je podsetio da je u osnovnim školama prošle godine po─Źeo ciklusom predavanja izme─Ĺu kojih je jedna od tema suprotstavljanje nasilju.

"Ne mo┼żemo da ka┼żemo da smo u potpunosti zadovoljni, jer uvek te┼żimo tome da ne bude nijedna ┼żrtva, ali ima zna─Źajnih napredaka. Mislim da smo na kraju po─Źetka ovog problema i da smo prvu fazu kada smo imali eskalaciju ovih slu─Źajeva završili i sada idemo ka jednom pritisku da nasilje u porodici mora da se zaustavi, a da onda idemo ka potpunom iskorenjivanju", kazao je Stefanovi─ç.

Navode─çi da ovo nije lak posao i da postoji mogu─çnost pooštravanja kazni, Stefanovi─ç je rekao da je preko potrebna i podrška celokupnog društva, te da niko ne mo┼że re─çi da to nije njegov problem.

Ministar za rad, zapošljavanja, socijalna i bora─Źka pitanja Zoran ─Éor─Ĺevi─ç rekao je da je dr┼żava rešena da se izbori sa ovim problemom, te da su pored navedenih uklju─Źeni i Ministarstvo zdravlja, prosvete i kulture.

"Svi smo zajedno, jer je ovo jedan o goru─çih problema u društvu", rekao je ─Éor─Ĺevi─ç.

On je naveo da je nakon dva ubistva u Centrima za socijalni rad prošle godine odlu─Źeno da se ti centri reformišu u ─Źetiri faze, te da je prva faza završena.

Ministar je rekao da centri za socijalni rad treba da budu aktivni budu─çi da u njih dolaze ljudi koji imaju problem, a ne iz hira.

Radi─çemo u drugoj polovini ove godine izmene i dopune niza zakona koji se direktno i indirektno ti─Źu problema nasilja u porodici, što ─çe uticati na smanjenje nasilja, jer svi treba da se borimo protiv toga", zaklju─Źio je ─Éor─Ĺevi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE