Obrenovac, 12.08.2020

Tribina: ÔÇ×0. Nula i ta─Źka ÔÇô nulta tolerancija za nasilje nad ┼żenamaÔÇť


Izvor: Lokalne Novine | Obrenovac, 27.09.2017
─îetvrtak 28.septembar 2017. godine od 18 ─Źasova, prostor Pozori┼íne trupa Hator - scena Pozori┼íte dvori┼íte, (ulica Milo┼ía Obrenovi─ça 114) u organizaciji O┼ŻEC-a


´╗┐

Obrenova─Źki ┼żenski centar u okviru razvojnog programa "Obrenova─Źkog ┼żenskog centra za 2017. godinu", uz podršku Sekretarijata za socijalnu zaštitu grada Beograda u ─Źetvrtak 28.septembra 2017. godine od 18 ─Źasova u prostoru Pozorišne trupa Hator - scena Pozorište dvorište, (ulica Miloša Obrenovi─ça 114) organizuje tribinu: „0. Nula i ta─Źka – nulta tolerancija za nasilje nad ┼żenama“. Na tribini govore: Vesna Stanojevi─ç, Savetovalište protiv nasilja u porodici; Milan Stanojevi─ç, Zamenik javnog tu┼żioca i Biljana Bogdanovi─ç, moderator.

Poseban cilj ove tribine je pove─çana sigurnost ┼żena od rodno zasnovanog nasilja u porodici i u partnerskim odnosima.

Nasilje nad ┼żenama predstavlja sveprisutno kršenje ljudskih prava, krizu javnog zdravlja, i prepreku za ostvarivanje jednakosti, razvoja, bezbednosti, i mira. Izrazi “nasilje nad ┼żenama” i “rodno zasnovano nasilje” odnose se na širok spektar zlostavljanja kojima su ┼żene izlo┼żene, a koja poti─Źu iz rodne neravnopravnosti i pot─Źinjenog društvenog polo┼żaja koji ┼żene
imaju u odnosu na muškarce. 

 U patrijarhalnom društvu, u kome su razli─Źite rodne uloge namenjene muškarcima i ┼żenama, a uloge i osobine muškaraca su privilegovane, ┼żene i devoj─Źice su ─Źeš─çe i ozbiljnije od muškaraca i de─Źaka pogo─Ĺene razli─Źitim oblicima rodno zasnovanog nasilja. Nasilje nad ┼żenama je naj─Źeš─çi oblik kršenja ┼żenskih ljudskih prava.  Devoj─Źice i ┼żene su još uvek ─Źesto izlo┼żene ozbiljnim oblicima nasilja kao što su nasilje u porodi─Źnim i partnerskim odnosima, seksualno uznemiravanje, silovanje i proganjanje. Podaci pokazuju da je svaka druga ┼żena u Republici Srbiji do┼żivela neki oblik fizi─Źkog nasilja (46,1%), a svaka tre─ça fizi─Źki napad od nekog ─Źlana porodice (30,6%). Naj─Źeš─çi po─Źinioci ekonomskog (50,6%), psihološkog (58%) i fizi─Źkog (71,7%) nasilja su partner, odnosno mu┼ż ┼żrtve. Naj─Źeš─çi oblik nasilja u porodi─Źnim i partnerskim odnosima je psihološko nasilje, zatim fizi─Źko i ekonomsko nasilje. U 2013. godini muškarci (1.451) su ─Źinili 95% svih osu─Ĺenih punoletnih lica za krivi─Źno delo nasilja u porodici.

Pun potencijal se mo┼że posti─çi ukoliko osoba ┼żivi ┼żivotom oslobo─Ĺenim od nasilja. Posledice rodno zasnovanog nasilja su dalekose┼żne i poga─Ĺaju kako osobu koja je neposredno pre┼żivela nasilje, tako i porodicu i širu zajednicu. U prvom slu─Źaju, cilj je osna┼żiti osobu da ┼żivot uzme u svoje ruke, a zatim joj pomo─çi da u tome izdr┼żi. Sa druge strane, potrebno je proširiti svest o kršenju osnovnih ljudskih prava, nasilju, negativnim socio-ekonomskim normama. Odgovornost rada na suzbijanju ovog problema je na svima nama. 

U uvodnom delu bi─çe organizovan pozorišni performans Pozorišne trupe Hator na temu nasilja u porodi─Źnim odnosima.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE