Obrenovac, 25.06.2019

NALOG SAVETA EVROPE


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 22.09.2017.
Srbija da hitno usvoji zakon o nestalim bebama!

Foto:Profimedia


´╗┐

Komitet ministara Saveta Evrope pozvao je Srbiju da hitno usvoji zakon o "nestalim bebama" kako bi se rasvetlila sudbina dece koja su navodno nestala iz srpskih porodilišta.

Srbija mora da preduzme sve mere za uspostavljanje mehanizma koji ─çe omogu─çiti pojedina─Źna obešte─çenja svim roditeljima ─Źije su bebe nestale iz porodilišta u Srbiji, navodi se u privremenoj rezoluciji.

Savet Evrope je izrazio zabrinutost zbog ─Źinjenice da još nije usvojen nacrt zakona koji treba da omogu─çi izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava o nestalim bebama (Zorica Jovanovi─ç protiv Srbije), i pored upornih poziva ovog tela i garancija vlasti u Beogradu.

U odluci se podse─ça da Srbija, prema ─Źlanu 46. Evropske konvencije o ljudskim pravima, ima bezuslovnu obavezu da izvršava presude Suda u Strazburu.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanovi─ç 10.000 evra odštete i obezbedi informacije o sudbini njenog novoro─Ĺen─Źeta koje je nestalo iz porodilišta u ─ćupriji pre više od 30 godina.

Isti model primenjiva─çe se na više stotina slu─Źajeva nestanka beba iz porodilišta u Srbiji. Rok za izvršenje presude bio je 9. oktobar 2014. godine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE