Obrenovac, 24.02.2019

NEMA VIŠE ČEKANJA U REDOVIMA


Izvor: blic.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 11.02.2018.
Ove birokratske zavrzlame mo┼żete re┼íiti PREKO INTERNETA

Foto:Screenshot


´╗┐

Umesto ─Źekanja na šalteru Katastra, telefoniranja Komunalnoj policiji, pla─çanja Busplusa na trafici ili odlaska po dokumenta u opštinu dovoljno je da otvorite neki od sajtova i da uz nekoliko "klikova" obavite posao.

─îija je parcela?

Servis na sajtu Republi─Źkog geodetskog zavoda omogu─çava svima da i bez prethodne registracije pretra┼że podatake o nepokretnostima. Podaci su organizovani po opštinama, a nakon odabira one na kojoj se nepokretnost nalazi, potrebno je pratiti dalja jednostavna uputsva. Ako ne znate broj parcele mo┼żete se poslu┼żiti i GIS aplikacijom na sajtu Direkcije za gra─Ĺevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Dovoljno je da uve─çate mapu i prikaza─çe se parcele sa brojevima, a odabirom "slojeva" mo┼żete do─çi i do dodatnih informacijama o planovima, klizištima, nameni zemljišta...

Proverite da li vam je "overena" knji┼żica

Na sajtu Republi─Źkog fonda za zdravstveno osiguranje mogu─çe je proveriti isprave o osiguranju. To zna─Źi da se tu mogu na─çi podaci o tome kada isti─Źe zdravstvena knji┼żica, kao i datum poništavanja zdravstvene knji┼żice. Osim toga, na istom sajtu se mo┼że videti ime izabranog lekara, a postoji i sistem za pra─çenje dostupnosti lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava zdravstvenog osiguranja.

E-uprava: Prijave inspekciji, naru─Źivanje dokumenata, zahtev za pla─çanje vrti─ça

Na ovom portalu postoji ─Źitava sekcija "Grad Beograd" - osim informacija o uslugama i preuzimanja dokumenata, neke slu┼żbe omogu─çile su i onlajn zahteve za registrovane korisnike. Tako roditelji mogu podneti zahtev za ostvarivanje prava na naknadu dela troškova boravka dece u privatnoj predškolskoj ustanovi, dobiti potvrdu da dete nije upisano u predškolsko zbog nedovoljnih kapaciteta, podneti prijavu Sekretarijatu za inspekcijske poslove ili Komunalnoj policiji. Kada je re─Ź o urbanizmu i gra─Ĺevinskim poslovima, mogu─çe je podneti zahtev za uvid u geološku dokumentaciju, izvršiti uvid u plansku i potvr─Ĺenu projektnu dokumentaciju. Na istom mestu se mogu podneti zahtevi koji se ti─Źu komunalnih i stambenih poslova i zaštite ┼żivotne sredine.

Naru─Źivanje izvoda, provera bira─Źkih spiskova

Na gotovo svim opštinskim sajtovima mogu─çe je naru─Źiti izvode iz mati─Źnih knjiga ro─Ĺenih, umrlih, ven─Źanih i dr┼żavljana. To mo┼żete u─Źiniti i putem spomenutog portala E-uprave. Tako─Ĺe, mogu─çe je izvršiti onlajn uvid u bira─Źki spisak i podneti zahtev za izmenu, ukoliko je potrebno.

Dopuna Busplus kartice

Odnedavno je mogu─çe kupiti mese─Źne dopune za Busplus putem interneta. Usluga se ne napla─çuje dodatno, jer je re─Ź o klasi─Źnoj onlajn kupovini Visa ili Master karticama. Va┼żno je da, nakon uplate, pri prvoj vo┼żnji u mesecu o─Źitate vašu karticu na nekom od validatora i na taj na─Źin aktivirate dopunu koju se uplatili putem sajta.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE