´╗┐ NEINFORMISANOST I NEA┼ŻURNOST

Obrenovac, 19.08.2018

NEINFORMISANOST I NEA┼ŻURNOST


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 14.07.2018.
Mnogo faktora ko─Źi gra─Ĺane da ostvare pravo na besplatne kilovat sate

Foto:MILAN ILIC/RAS SRBIJA


´╗┐

U prvom polugo─Ĺu besplatne kilovate struje dobilo je 75.000 najsiromašnijih gra─Ĺana. Iako je time dostignut broj povlastica iz 2017, to je nedovoljno, pa Vlada uz podršku Svetske banke radi na pove─çanju broja doma─çinstava koja ih mogu koristiti. Glavne ko─Źnice su neinformisanost gra─Ĺana i nea┼żurnost pojedinih lokalnih slu┼żbi.

Primaoci nov─Źane socijalne pomo─çi i de─Źjeg dodatka olakšice za struju mogu dobiti automatski, ali ih ne koriste svi. U Nišu, recimo, od 8.300 korisnika to pravo ostvari tek polovina njih, a negde i mnogo manje.

- Neproporcionalnost je razlog, veliki broj naših korisnika je iz nelegalnih naselja, romskih naselja posebno, tako da oni nemaju ni registrovano brojilo - ka┼że Zoran Jovi─ç, direktor Centra za socijalni rad "Sveti Sava" u Nišu za RTS.

I druga doma─çinstva u zavisnosti od broja ─Źlanova i prihoda mogu ra─Źunati na popuste za struju.

Za jedno─Źlano doma─çinstvo granica je prihod do 14.116,35 dinara, sa dva i tri ─Źlana do 20.553,09 dinara, za porodice sa ─Źetiri i pet ─Źlanova do 26.985,61 dinar, sa šest i više ─Źlanova do 33.935,92 dinara.

- Ina─Źe gra─Ĺani mogu da ostvare to svoje pravo tako što podnose zahtev, odnosno obrazac koji se uzima na pultu naše opštine i to podnesu ispunjeno na pisarnicu - ka┼że Jelena Milanovi─ç, pomo─çnica gradona─Źelnika za društvene delatnosti u Kruševcu.

Najsiromašniji gra─Ĺani mogu dobiti besplatno do 250 kilovat-sati struje mese─Źno, što nekima pokrije celu potrošnju. Ali ako tu koli─Źinu premaše šest i po puta, za taj mesec popusta nema.

Olakšice nekada uslovljava i kvadratura stana, a problem je i što gra─Ĺani nisu dovoljno upoznati sa ─Źitavom procedurom.

EPS-ova lista energetski zašti─çenih kupaca menja se svakog meseca.

- EPS dobija od nadle┼żnih slu┼żbi iz lokalnih samouprava spiskove energetski zašti─çenih kupaca i sa ostvarenim nivoom prava koja su oni dobili, rešenjem odre─Ĺenih slu┼żbi. EPS te spiskove primenjuje prilikom obra─Źuna i na osnovu toga se kupcima odobrava popust u ra─Źunu za struju - objašnjava Radovan Stani─ç, direktor Snabdevanja elektri─Źnom energijom u EPS-u.

Ako na ra─Źunu nema te povlastice, a gra─Ĺani smatraju da na nju imaju pravo, moraju intervenisati kod nadle┼żnih ili socijalnih centara ili kod slu┼żbe u lokalnoj samoupravi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE