Obrenovac, 21.09.2019

Reci NE navijačkom nasilju


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 26.10.2017
”Reci NE navijačkom nasilju”, je poruka koju svim mladima upućuje vršnjačka edukatorka i predsednica Učeničkog parlamenta Zorana Stepić i profesorka Jelena Tošić.
Juče i danas, u Tehničkoj školi, se dešavaju zanimljive radionice koje su izazvale vanredno interesovanje među učenicima.

“Reci NE navijačkom nasilju”, je poruka koju svim mladima upućuje vršnjačka edukatorka i predsednica Učeničkog parlamenta Zorana Stepić i profesorka Jelena Tošić. One su završile dvodnevnu obuku, pod istoimenim nazivom, koju je osmislio Centar za omladinu Tvoja Srbija u saradnji sa Internacionalnom policijskom asocijacijom i lokalnim Kancelarijama za mlade iz 10 gradova u Srbiji. Zahvaljujući našoj Kancelariji za mlade i Obrenovac se uključio u projekat. Planirano je da radionice pohađa najmanje 60 učenika iz naše lokalne sredine.

Problem iskazivanja nasilja na sportskim manifestacijama, posebno je izražen u prethodnih nekoliko decenija u Republici Srbiji. Navijačke grupe se pretežno sastoje baš od srednjoškolaca. Uobičajeno je da se sukobljavaju kako među sobom, tako i sa pripadnicima policije, sa čestim telesnim povredama, čak i smrtnim ishodom.

Nažalost, upravo to se dogodilo ispred Tehničke škole 19. Oktobra 2006. Godine kada je život izgubio Mirko Radovanović, zbog prepirke oko navijačkih šalova.

Preventivna edukacija bi trebalo da pozitivno utiče na one mlade ljude koji još uvek nisu ili su u početnoj fazi pripadnosti navijačkim grupama sa dominantnim huliganskim manirima. Vršnjačka edukacija se pokazala kao najbolji način kada o ovoj i sličnim temama treba pričati sa srednjoškolcima.

Ovo je samo mali doprinos smanjenju nasilja na sportskim manifestacijama u kojima su učesnici mladi ljudi. Odgovornost je pre svega na sportskim klubovima, a u velikoj meri i na medijima koji detaljno prate ono što se dešava ne samo u sportu nego i među navijačima.

Nažalost, navijači su postali prestižna društvena i politička tema i bacili u zasenak sport kao plemenitu veštinu.


A ne bi trebalo da bude tako!

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE