Obrenovac, 19.02.2019

CENE IDU U NEBESA


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 05.07.2018.
Čekaju nas NOVA POSKUPLJENJA, ove namirnice će poskupeti i DO 50 ODSTO!

Foto:Shutterstock
Velike poplave i nevreme koji su zahvatili pojedine delove Srbije proteklih mesec dana podižu cenu voća i povrća, pre svega na našim pijacama, kažu stručnjaci. Ipak, kako dodaju, zbog desetkovanih zasada voća kvalitet je opao pa neće biti izvoza, što će povećati ponudu u zemlji, pa čak i spustiti cenu.

Branislav Gulan, član Akademijskog odbora za selo SANU, naglašava da su kiše značajno smanjile kvalitet pšenice, i da se ove godine očekuje rod od oko tri miliona tona.

"Ipak, deo roda je uništen jer je pšenica polegla zbog jake kiše. Takođe, ovog proleća nevreme je unuštilo ukupno 120.000 tona voća. Tako ćemo, na primer, umesto 36.000 tona kajsije, koliko smo imali godišnje, sada dobiti samo 12.000 tona. Dakle, dve trećine je uništilo nevreme", ističe Gulan za "Blic".

Prema njegovim rečima, zbog toga će i ponuda voća i povrća na tržištu biti znatno manja.

"Voće je više nastradalo tako da tu možemo očekivati i veći rast cene u odnosu na povrće. Koliko će tačno iznositi poskupljenje nije poznato, ali sigurno možemo očekivati pomeranje za 10 odsto naviše", navodi Gulan.

Potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Zoran Nikolić ističe da je sada već primetno poskupljenje paradajza.

"To se definitivno već vidi. Cena je sada veća za oko 20 dinara po kilogramu, što je poskupljenje od oko 40 do 50 odsto. To se uglavnom odnosi na unutrašnjost Srbije i one delove zemlje gde su bile poplave", navodi Nikolić.

Kako dodaje, nisu sve kulture ugrožene poplavama i pitanje je kakav smo rod imali.

"Svake godine imamo povećanje zasada malina, kupina, višanja, pa bi to moglo da kompenzuje ono što je uništeno zbog nevremena. Zato ni njihova cena ne bi trebalo da se promeni", ističe Nikolić.

Agroekonomista Miladin Ševarlić kaže da su najgore prošli voćnjaci, posebno malinjaci.

"To znači da praktično nema proizvoda prve klase, odnosno za izvoz. A smanjen je drastično i prinos. Ono što je preostalo može da služi samo za industrijsku preradu. To znači barem četiri puta nižu cenu", navodi Ševarlić.

On očekuje i manji prinos pšenice koja je takođe nastradala, a kaže da je pitanje i da li će doći i do štete na suncokretu zbog dugotrajnih kiša.

"Dalje, odnos ponude i tražnje na tržištu hrane u Srbiji u značajnoj meri reguliše uvozni lobi. U tom pogledu ne verujem da će biti značajnijeg promena cena. Takođe, i kupovna moć potrošača je niska pa možete povećavati cene koliko hoćete, kupaca neće biti", zaključuje Ševarlić.

Ipak, za predsednika Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petra Bogosavljevića, radi se o psihološkom uticaju na potrošače zbog povećanja cena, a ne o realnim očekivanjima.

"Poplave su uticale na voće i povrće na područjima koja su zahvaćena ovim nepogodama. S druge strane, u područjima koja nisu pretrpela štetu, ponuda će biti veća, što će nadoknaditi ove gubitke. Zato smatram da nećemo imati skok, već stagnaciju cena ovih proizvoda", naglašava Bogosavljević.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE