Obrenovac, 17.06.2019

SVE IH JE MANJE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 22.11.2018.
Srbija nema dovoljno profesionalaca koji se bave decom

Foto:Printscreen
U Srbiji oko 50 odsto dece prima neku vrstu socijalnog davanja, rečeno je u Beogradu na predstavljanju "Posebnog izveštaja zaštitnika građana o stanju prava deteta" koji upozorava i na nedostatak profesionalaca koji pružaju usluge deci.

Mere ekonomske štednje ne smeju uticati na ostvarenje prava deteta, a one su, između ostalog, dovele do toga da neki Centri za socijalni rad nemaju psihologa, rekla je zamenica zaštitnika građana Gordana Stevanović koja je upozorila i na mali broj stručnjaka koji se bave slučajevima nasilja među decom.

Stevanović, koja je zadužena za prava deteta i rodnu ravnopravnost, dodala je da su se mere štednje odnosno zapošljavanja u javnom sektoru odrazile i na rad dnevnih boravaka za decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Prema njenim rečima, kancelarija zaštitnika je za poslednjih 11 godina dobila 3.500 pritužbi kojima su građani ukazivali da administracija krši njihova prava.

"Tim povodom institucijama smo uputili 1.000 preporuka za unapređenje prava dece", rekla je Stevanović i precizirala da su "deca, deca do 18 godina" i da nema podele na one od 10, 14, 15, 18 godina.

Prema njenim rečima, izveštaj je uputio preporuke institucijama, akademskoj zajednici, medijima, civilnom sektoru kako da se problemi ublaže i ako je moguće otklone.

"Dečaci i devojčice su u velikoj meri nevidljivi kao građani i njihovo mesto i uloga u procesu odlučivanja se mora povećati", rekla je direktorka UNICEF-a u Srbiji Ređina De Dominićis.

Dominićis je rekla da u Srbiji ima još dosta posla u oblasti prava deteta iako su nadležni za prosvetu, zdravstveni i pravni sistem i socijalnu zaštitu ostvarili dobre rezultate - smanjena je smrtnost dece, povećana njihova uključenost u inkluzivno obrazovanje ... Prema rečima direktorke, potrebno je raditi i na decentralizaciji zakona, na praćenju raspodele javnih sredstava...

Kako je povodom Međunarodnog dana deteta UNICEF saopštio - oko 30 odsto dece u Srbiji živi na ivici siromaštva, a svako 10 u apsolutnom siromaštvu, 20 odsto ih nije primilo sve vakcine, a skoro trećina mlađih od pet godina nema odgovarajuću ishranu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE