Obrenovac, 12.08.2020

NOVA ERA POLJOPRIVREDE


Izvor: Kurir / Jelena Vuki─ç,Lokalne novine | Obrenovac, 04.03.2020.
Klju─Ź je u digitalizaciji i modernizaciji

Foto:Shutter


Srpski agrar mu─Źi tradicionalni pristup, pa je goru─çe pitanje kako modernizovati ovu industriju ne bi li se lak┼íe suo─Źila sa svim izazovima                                           

Vreme je za novu eru poljoprivrede!

Poljoprivredi budu─çnosti neophodna su odr┼żiva re┼íenja kako bi odgovorila na mnoge globalne i lokalne izazove u proizvodnji hrane. S jedne strane, postoji ogromna potra┼żnja na tr┼żi┼ítu, a s druge, sve ve─ça ograni─Źenja u vidu manje obradivih povr┼íina i klimatskih promena.

Profitiraju svi akteri

Procene UN idu dotle da predvi─Ĺaju da je izme─Ĺu 2009. i 2050. potrebno udvostru─Źiti proizvodnju hrane kako bismo prehranili rastu─çu svetsku populaciju. Izazovi su brojni. Me─Ĺutim, neiskori┼í─çenog poljoprivrednog zemlji┼íta skoro da vi┼íe nema, obradive povr┼íine nije mogu─çe proizvoljno pro┼íirivati, pa se postavlja pitanje ┼íta je mogu─çe u─Źiniti i kako modernizovati poljoprivredu da bismo uspeli da zadovoljimo sopstvene potrebe. Da bi poljoprivreda postala odr┼żiva, potrebno je da bude inovativna i ekolo┼íka, s krajnjim ciljem da se uspostavi proizvodnja koja ┼ítedi resurse smanjenom potro┼ínjom vode, preciznom za┼ítitom bilja i o─Źuvanjem bioraznolikosti. Benefite odr┼żive poljoprivrede ose─çaju svi - od poljoprivrednih proizvo─Ĺa─Źa, koji ostvaruju direktnu ekonomsku korist i bolji pristup tr┼żi┼ítu, preko privrede i pove─çanog profita usled proizvodnje kvalitetnih proizvoda, do potro┼ía─Źa, koji na tr┼żi┼ítu mogu odabrati kvalitetnu, bezbednu i zdravu hranu.

Da putem primene digitalnih platformi mo┼żemo znatno da unapredimo svoju konkurentnost, smatra i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i ┼íumarstva Branislav Nedimovi─ç. - Ube─Ĺen sam da nema napretka u poljoprivredi bez uvo─Ĺenja novih IT re┼íenja. S digitalizacijom dolazi do smanjenja tro┼íkova. Kada se smanje tro┼íkovi, ostaje vi┼íe profita - ka┼że resorni ministar.

Inovativna tehnologija

Digitalne tehnologije ne samo da otvaraju potpuno nove mogu─çnosti ve─ç uvode i visokospecijalizovanu stru─Źnost u najsiroma┼ínije zemlje sveta. Time se poljoprivrednim proizvo─Ĺa─Źima poma┼że da predvide ono ┼íto ih mo┼że o─Źekivati u narednom periodu, kao i da pove─çaju efikasnost i efektivnost procesa proizvodnje. Insekti, bolesti, ┼íteto─Źine, korov, nepovoljni vremenski uslovi pri─Źinjavaju velike ┼ítete usevima, zahtevaju nov pristup re┼íavanju problema, a inovativna tehnologija i primena digitalizacije mogu pomo─çi u re┼íavanju tih izazova. Uvo─Ĺenjem digitalizacije u poljoprivrednu proizvodnju poljoprivredni proizvo─Ĺa─Ź mo─çi ─çe da obezbedi prakti─Źne i korisne alate za dono┼íenje odluka koje mogu da olak┼íaju upravljanje rizicima na gazdinstvu, kao i da unaprede konkurentnost proizvodnje.

Prema navodima svetske organizacije za hranu FAO, procenjuje se da, primenom novih tehnologija, IT sektor ima potencijal da pomogne pove─çanju poljoprivredne produktivnosti za ─Źak 70 odsto do 2050. godine. Ve─ç danas, oko 70-80 procenata nove poljoprivredne opreme se u nekom delu oslanja na koncept precizne poljoprivrede.

Ogromna korist od uvo─Ĺenja digitalizacije u poljoprivredu ve─ç sada se mo┼że naslutiti, a napredak u istra┼żivanjima i prakti─Źna upotreba novih dostignu─ça u ovoj oblasti uslovi─çe dalji razvoj tehnologije i prerade poljoprivrednih proizvoda.

DA LI STE SPREMNI ZA ÔÇ×NOVU ERU POLJOPRIVREDEÔÇť?  

Kakva je situacija u Srbiji na polju digitalizacije poljoprivrede? Koliko koristimo postoje─çe potencijale? ┼áta su prepreke, a ┼íta ┼íanse za br┼żi razvoj? Kako motivisati mlade da ostanu na selu?

Na ova i ostala va┼żna pitanja odgovore mo┼żete dobiti iz prve ruke od visokih zvani─Źnika, eminentnih stru─Źnjaka i uspe┼ínih poljoprivrednika, panelista na konferenciji ÔÇ×Nova era poljoprivredeÔÇť, koja se odr┼żava u sredu, 18. marta, u hotelu ÔÇ×Mona plazaÔÇť u Beogradu, u organizaciji kompanije AMG, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede.

Uklju─Źite se u dijalog!

Prijavite se na conference@adriamedia.rs

Broj mesta je ograni─Źen.

U─Źimo od najboljih 

Primer Holandije motiviše

Holandija je zemlja koja najvi┼íe investira i uvodi nove tehnologije u poljoprivredu, ─Źime je u velikoj meri digitalizuje. Nepovoljni klimatski uslovi i ne tako kvalitetno poljoprivredno zemlji┼íte naveli su Holan─Ĺane da devedesetih godina pro┼ílog veka pokrenu program digitalizacije poljoprivrede pod parolom ÔÇ×dva puta vi┼íe hrane sa duplo manje sredstavaÔÇť. Iako je malo ko verovao u uspeh ovog projekta, dvadesetak godina kasnije Holandija se na rang-listi zemalja po izvozu poljoprivrednih dobara nalazi na fantasti─Źno drugom mestu - odmah iza SAD, koje imaju 161 put vi┼íe obradivih povr┼íina od nje! U toku 2017. samo od izvoza poljoprivrednih dobara Holandija je zaradila rekordnih 91,7 milijardi evra, pre svega zahvaljuju─çi stalnom razvoju i primeni inovacija u poljoprivredi. Njihov primer pokazuje da izgovora, dakle, nema.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE