´╗┐ O─îEKIVANO ILI NE?

Obrenovac, 19.08.2018

O─îEKIVANO ILI NE?


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 10.05.2018.
Evo koga Srbi smatraju najve─çim neprijateljem

Foto:Shutterstock


´╗┐

Gra─Ĺani Srbije iskazali svoj stav po pitanju ulaska naše zemlje u EU, ali i o tome šta misle ko je najve─çi prijatelj, a ko neprijatelj Srbije.

Gra─Ĺani Srbije su na skali od jedan do pet odnosima Srbije i EU dali ocenu 2,78, a na referendumu za ulazak Srbije u EU potvrdno bi se izjasnilo nešto manje od polovine gra─Ĺana - 49,5 odsto, rezultati su istra┼żivanja javnog mnjenja o stavovima gra─Ĺana o EU.

Istra┼żivanje Instituta za evropske poslove i Ninamedie, na reprezentativnom uzorku od 1.201 ljudi, pokazalo je i da gra─Ĺani Hrvatsku smatraju najve─çim neprijateljem u EU, dok su Nema─Źku ozna─Źili kao najve─çeg prijatelja naše zemlje.

Pored toga, mladi su i dalje znatno skepti─Źniji od starijih u pogledu EU integracija.

Kako se navodi u saopštenju, gra─Ĺani Srbije su na skali od jedan do pet ocenili odnose izmedu Srbije i Evropske Unije ocenom 2,78, a najve─çi broj ispitanika dao je ocenu dobar (3), dok je najmanji broj gra─Ĺana dao odli─Źnu ocenu (5).

Više od polovine gra─Ĺana podr┼żava u na─Źelu ─Źlanstvo Srbije u EU, a nešto manje od polovine, 49,5 odsto, zaista bi i glasalo za ulazak Srbije u EU.

Tako─Ĺe, 62 odsto gra─Ĺana smatra da Srbija ima korist od saradnje sa EU, najmla─Ĺi gra─Ĺani u najve─çoj meri smatraju da Srbija ima koristi od saradnje sa EU, ali oni i najmanje podr┼żavaju konkretno ─Źlanstvo naše zemlje u EU.

Sa druge strane, najstariji gra─Ĺani najviše podr┼żavaju ─Źlanstvo Srbije u EU, njih dve tre─çine, a ─Źlanstvo najmanje podr┼żavaju najmla─Ĺi gradani, tek nešto više od polovine.

Razlika u podr┼żavanju ─Źlanstva Srbije u EU izme─Ĺu mladih i starijih gra─Ĺana iznosi 13 odsto.

Ulazak Srbije u EU više podr┼żavaju Beogra─Ĺani i Vojvo─Ĺani, a manje stanovnici u┼że Srbije, a ┼żene više podr┼żavaju ulazak u EU od muškaraca.

Kada se radi o dr┼żavama ─Źlanicama u EU, gra─Ĺani smatraju da su Srbiji najve─çi prijatelji u EU Nema─Źka, Gr─Źka, Španija i Austrija, a najve─çi neprijatelji Hrvatska, Velika Britanija, opet Nema─Źka i Francuska.

Podaci dobijeni istra┼żivanjem pokazuju i da, kada su u pitanju susedne dr┼żave, ve─çina gra─Ĺana ocenjuje da sa BIH i Ma─Ĺarskom Srbija ima najbolje odnose, a sa Hrvatskom i Albanijom najlošije.

Crna Gora je na tre─çem mestu i kao dr┼żava sa kojom imamo najbolje i najlošije odnose.

Istra┼żivanje je obavljeno u periodu od 21. do 24. marta ove godine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE