Obrenovac, 19.05.2019

NEZVANIČNE MAPE SA SRPSKIM PODELAMA (FOTO)


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 17.09.2018.
Osam načina da prikažemo razliku između 'nas' i 'nas'

Foto:Telegraf
Na pokrajine, duž reka, prema veri, narečju i juče smišljenim dolinama - stanovnici Srbije stalno nalaze razloge da rasparčaju svoju malu zemlju. No, ako bi sa dozom humora osmotrili podele na kojima najviše insistiramo, videli bi da mapa Srbije može da se prekroji na mnogo zanimljivije načine od onih koje nam diktira dnevna politika. I možda bi se tada zapitali - da li nas u ovoj eri paradoksa podele više udaljavaju ili bliže?

VOZI, PANČEVAC

Ovo je verovatno najčešći uzvik na beogradskom asfaltu, jer ništa ne aktivira prestoničke vozače kao dva slova: PA.

- Zvanično, Pančevci imaju iste vozačke dozvole kao i Beograđani. Međutim, svaka iole veća raskrsnica za njih predstavlja nerešivu glavolomku. Osim po registarskim tablicama, poznati su i po izuzetno sporoj vožnji, parkiranju po metodi 24-manevra, propuštanju svih vozila u radijusu od kilometar i talasu sirena beogradskih vozača koji se nalaze iza Pančevca i koji bi ipak da se u toku istog dana uključe u saobraćaj - opisano je na humorističnom sajtu Vukajlija.

Pančevci se brane kako su oni zapravo oprezni vozači, dok ostatak Srbije i ne zna za ovu komšijsku svađu (i psihički se priprema za "pobesneli Maks" prestoničke puteve, kada je primoran da na njih stupi).

PREKO GRANE DO HLEBA

Ako evri ikada požele da postanu srpska valuta, moraće da se za mesto u novčaniku pošteno pobiju sa forintama, denarima i leima. E da, i po kojim dinarom (u metalu, brige bez).

U potrazi za nižim cenama Srbi svoj novac sve češće obrću u menjačnici pa trk kod komšija po sir, meso i televizore. Razlika je samo u tome koje su komšije bliže.

ŽIVELI!

Aj čik se podelimo po tome gde se više pije rakija, pivo ili vino? Oko medovače, loze ili voćne još bi i izbila svađa, ali nesumnjivo je da žitelji ove zemlje vole da potegnu rakiju za "dobro jutro", vino za "srećan praznik" i pivo za "goooool".

I možda nam časovi istorije i maternjeg jezika nisu svuda bili isti, ali bar likovno jeste: plava+crvena+bela=svetlo ljubičasta.

ZA BEOGRAD, ZA-BE-O-GRAD, SVI SU ČULI, SVI-SU-ČU-LI

Kad na ovoj mapi pogledate Beograd, malo vam bude žao... Jadan mali usamljeni Beograd. Ili ne?

Naša zemlja se prilično može podeliti po odnosu koji imamo prema glavnom gradu. Što je samo uvertira u naredno rasparčavanje...

GRADOVI I SELA

...Jer ako se nešto ne promeni, vrtići će, kao i BusPlus, uskoro postati isključivo beogradska glavobolja.

- Mislio sam da se uplatnica za vrtić ne popunjava ako vam dete samo stoji u obdaništu. Ma neće do predškolskog, izlazi na sledećoj grupi. I zašto da plaćam kada je vaspitačica jutros kasnila 20 minuta?

PRAVDA ZA MOTIKU

Mmmmm kobasice. Mmmmmm, malinovača. Mmmmmm, džem od šljiva. Mmmmmmm nije moje, našao sam.

BOSANSKO PITANJE

Pitanje je preplivalo Drinu - da li je burek samo sa mesom? I je li onaj sa sirom zapravo - sirn'ca?

Ma kakvo je to pitanje, ovo je 21. vek! Nutela ili eurokrem? Plazma ili onaj jeftini mleveni keks? Burek-pizza ili burek-čizburger? Sa pomfritom ili majonezom?

Uf, gotovo je, priznajemo - sa Zapada samo zlo dolazi, sve da uništi.

VER JU FROM?

Ovo je mapa za sve naše sadašnje i buduće prijatelje strance. Ne, nemamo pojma koliko je hladno u Sibiru (pozivni za Sjenicu je 020, pitajte njih). I ne, u Siriji se ne govori ruski.

Ovo je zemlja naroda koji voli da se deli. Ali i koji se voli čak i kada se deli. Koji je, hteo-ne hteo, nerazdeljiv. 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE