Obrenovac, 19.05.2019

'ČEŠLJAJU' NELEGALNE FAKULTETE


Izvor: Novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 22.09.2018.
Najavljeno zatvaranje 'divljih' odeljenja fakulteta i visokih škola, ministarstvo ih do sada otkrilo više od pedeset

Foto:Shutterstock
Prosvetna inspekcija počela je da kontroliše nelegalna izdvojena odeljenja fakulteta i visokih škola. Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je akcija krenula iz Požarevca i Vranja, te da nijedan kraj neće biti pošteđen. Ministarstvo prosvete do sada je otkrilo više od 50 "divljih" odeljenja privatnih i državnih visokoškolskih ustanova.

- Dostavili smo inspekciji spisak sa pedesetak ustanova, ali ima ih i više. Neverovatno, ali otkrili smo čak tri državna doma koja finansiramo a nemaju akreditaciju za rad - izjavio je Šarčević posle sednice Odbora za obrazovanje, na kojoj su usvojeni predlozi izmena Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o regulisanim profesijama.

Izmenama koje je prihvatio odbor "stari" studenti dobiće rok od godinu dana da diplomiraju.

- Ne postoji zakonski osnov da se rok za završetak studija produži i prvoj generaciji "bolonjaca" - objasnio je Šarčević. - Kao i pre dve godine, poslaću preporuku svim fakultetima da im ne naplate reupis i na taj način da im produže rok. Ranije je preporuku poslušalo 80 odsto fakulteta. Nisu samo oni kojima je novac najvažniji.

Izmene zakona predviđaju i priznavanje oko hiljadu doktorata koji su stečeni u ustanovama koje nisu imale potrebne saglasnosti za njihovo izdavanje. Ukupno 103 takva doktorata, i to zaposlenih u visokom obrazovanju, osporila je Komisija za akreditaciju.

Ministar je rekao da je priznavanje doktorata jedini način da se izbegnu mnogobrojne tužbe koje bi usledile.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE