Obrenovac, 17.10.2018

KO DA SUTRA NE POSTOJI


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 07.12.2017.
Novu godinu pojedemo trećinu prosečne plate?!

Foto:Profimedia,AP/Ilustracija
Prema izveštaju Republičkog zavoda za statistiku, prosečna zarada u Srbiji je 47.220 dinara, to znači da praktično trećina novca ode za novogodišnju trpezu.

To naročito važi za one koji pripremaju mrsnu trpezu i koji u proseku potroše između 15.000 i 20.000 dinara, dok oni koji poste iz kućnog budžeta izdvajaju do 10.000 dinara.

Na spisku za kupovinu mrsne hrane najčešÄ‡e se nalaze: meso, sir i slatke đakonije, dok je na posnom spisku obično: riba, povrće i posni slatkiši.

Kako nas u januaru čeka i pripremanje trpeze za Božić, a uz već postojeću stavku komunalija i ostalih stalnih troškova, pravo je pitanje kako preživeti ceo mesec s ostatkom novca.

Hit večeri - sarma

Neizostavni deo repertoara novogodišnje trpeze je i sarma, za koju je potrebno dodatnih 1.200 dinara, što podrazumeva kiseli kupus i mleveno mesto.

Sve do kolača porodicu novogodišnja trpeza košta 10.000 dinara, a u tu cenu nije uračunat alkohol kao ni predjelo. Dve boce vina, kao i pivo, voda, te negazirani sokovi koštaju dodatnih 3.000 dinara, a boca žestine od 1.000 do nekoliko hiljada dinara u zavisnosti od vrste alkohola.

Predjelo koje podrazumeva: kulen, čajnu, feta sir i kačkavalj košta dodatnih 1.500 dinara.

Prodavci s druge strane kažu da posla bude, ali da bi uvek moglo bolje.

- Najviše posla imamo pred kraj godine, i to od 20. decembra. Vikendom budu najveće gužve, dok prvih nekoliko dana januara bude veliko zatišje do pred Božić - kaže prodavačica na Limanskoj pijaci u Novom Sadu Valentina Zerić.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović je rekao da se u vreme novogodišnjih praznika povećava cena hrane do 30 odsto.

- Trgovci podižu cene onih artikala koji su najtraženiji tokom novogodišnjih praznika i to od 10 do 30 odsto - kaže Papović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE