Obrenovac, 19.06.2019

NAJJEFTINIJE GREJANJE NA DRVA I GAS


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 23.10.2018.
Ove grejne sezone najbolje će proći domaćinstva koja se greju na drva i gas

Foto:Printscreen
Ove grejne sezone najjeftinije će proći domaćinstva koja se greju na drva i gas – pokazuje analiza Agencije za energetiku. U poređenju sa prošlom godinom, cene peleta niže su osam odsto, a lož-ulja više za 41 odsto. Cene ostalih energenata nisu menjane.

Za grejanje stana od 60 kvadrata na drva od oktobra do aprila treba izdvojiti od 37.500 do 60.900 dinara, pokazuje analiza Agencije za energetiku.

Do nekoliko hiljada dinara više treba dati za gas, ugalj, pelet i struju, ali samo ako se greje TA pećima. Najskuplje grejanje je na lož-ulje – za sezonu košta čak 145.900 dinara.

Građani imaju svoje navike i računice. Neki se greju isključivo na drva i čvrsta goriva, dok drugi uz štednju nalaze računicu i u grejanju na struju.

Ako je grejanje na struju etažno, onda je neisplativo, za sezonu treba 128.000 dinara – dva i po puta više nego za TA peći.

"Oni koji koriste električnu energiju za grejanje moraju da znaju da treba da koriste električnu energiju tokom noćnih sati. To znači da se koriste termoakumulacione peći, ali obavezno bez dopunjavanja tokom dana. Znači, dogrevanje peći tokom dana u periodu od dva-tri sata može da poveća račune za 40-45 posto", kaže Aca Vučković iz Agencije za energetiku.

Na šta god da se greje, jedno je isto – sa dobro zadihtovanim prozorima i vratima i dobrom izolacijom, mesečni trošak za grejanje može biti bar za četvrtinu niži.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE