Obrenovac, 21.09.2019

NAJNOVIJE IZMENE


Izvor: Srpski telegraf,Lokalne novine | Obrenovac, 31.10.2017.
Dečji dodatak se neće primati kao do sad

Foto:Shutterstock
Nacrt zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom predviđa izmene u isplati dečjeg dodatka.

Dečji dodatak koji se prima do 19. godine korisnici će ubuduće dobijati sve do 21, predviđa Nacrt zakona o finansijskoj podršci porodici s decom.

Ovo je samo jedna od mera za podsticanje rađanja koje na snagu treba da stupe naredne godine, kaže Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku u Vladi Srbije.

Kako Đukić Dejanović otkriva, jedna od najvažnijih novina odnosi se na pomoć za drugo dete jer su porodice sa dvoje dece osnovni preduslov da ne nestanemo kao nacija.

- Dodatak za drugo dete ne možemo povećati, ali možemo obezbediti da se isplaćuje u kraćem periodu nego do sada, što roditeljima mnogo znači. Na primer, možda su im potrebna nova kolica ili novi krevetac za drugo dete, a to ne mogu da kupe ako dodatak primaju u 24 rate kao do sada. Plan je da se rok isplate skrati na barem godinu i po dana, a po mogućstvu da bude i brže - priča ministarka za Srpski telegraf.

Trudnice i porodilje, takođe, očekuju brojne olakšice. Nacrt zakona predviđa da se žene koje najmanje 18 meseci rade po ugovoru o delu za privremene i povremene poslove potpuno izjednače sa onima koje su zaposlene za stalno.

- To znači da će imati pravo na sve naknade i dodatke na koje imaju i žene zaposlene na neodređeno. I žene sa sela koje su socijalno osigurane ili koje su vlasnici gazdinstva, imaće ista prava u pogledu primanja i porodiljskog odsustva kao i zaposlene žene u gradovima - ističe Đukić Dejanović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh izrazili su zabrinutost zbog izuzetno niske stope nataliteta u Srbiji, a predsednik Vučić obavestio je patrijarha o različitim podsticajnim merama kojima će država pokušati da takvu tešku situaciju popravi, navodi se saopštenju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE