Obrenovac, 21.09.2019

NAJBOLJE MERE ZA JA─îE ┼ŻENE


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 30.06.2017.
Rodne kvote i podsticaji za privrednice

Foto:Shutterstock


´╗┐

Rodne kvote i podsticaji za privrednice najbolje su mere za osna┼żivanje ┼żena, ocenjeno je na skupu koji su organizovali ambasada Izraela i NALED u okviru obele┼żavanja 69. godišnjice nezavisnosti te zemlje i 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Kako je saopšteno iz NALED-a, na okruglom stolu u Somboru "Uloga ┼żena u privredi i društvu" istaknuto je da rodne kvote koje propisuju obavezan broj ┼żena na rukovode─çim pozicijama u javnoj upravi i privredi mogu obezbediti rodnu ravnote┼żu u ekonomskim, politi─Źkim i društvenim sferama.

Gradona─Źelnica Sombora i ─Źlanica Upravnog odbora NALED-a Dušanka Golubovi─ç rekla je da nema kvalitetnog društva bez kvalitetne uloge ┼żene i da je potrebno prilago─Ĺavati ulogu ┼żene savremenim uslovima.

"Sombor je pru┼żao sna┼żnu podršku rodnoj ravnopravnosti i nastavi─çe to da ─Źini kako iz lokalnog bud┼żeta tako i putem projekata prekograni─Źne saradnje posebno usmerenim na ┼żene u ruralnim podru─Źjima", istakla je Golubovi─ç, navodi se u saopštenju.

Ambasadorka Izraela Alona Fišer Kam rekla je da Izrael podr┼żava viziju društva u kojem ┼żene imaju jednake mogu─çnosti u izboru profesionalnog puta koji ─çe im omogu─çiti da zauzmu vode─çe pozicije i poplo─Źaju put za bolje društvo.

"Dok ┼żene ─Źine 57,5 odsto zaposlenih u akademskom sektoru, one zauzimaju samo 32,2 odsto menad┼żerskih pozicija", istakla je Fišer Kam.

Savetnica potpredsednice Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Branka Draškovi─ç ocenila je da rodne kvote jesu potrebne i posebno naglasila te┼żak polo┼żaj ┼żena na selu .

"Više od polovine ┼żena su formalno nezaposlene, 60 odsto nema pravo na penziju, tri od ─Źetiri nemaju zaradu, a samo 12 odsto su vlasnice zemljišta", kazala je Draškovi─ç.

Kako je saopšteno, za dobar primer podrške nezaposlenim ┼żenama istaknut je program "1.000 ┼żena" koji je pokrenulo Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE