Obrenovac, 05.07.2020

NOVI UDAR NA DŽEP


Izvor: Telegraf,Lokalne novine | Obrenovac, 04.11.2017.
Poskupljuje gorivo, ovoliko će koštati litar

Foto:Shutterstock
Gorivo će da poskupi već sledeće nedelje.

Nakon poskupljenja tečnog naftnog gasa (TNG) od četiri do šest dinara po litru, srpski vozači od naredne nedelje mogu da očekuju i više cene ostalih goriva, pišu pojedini mediji.

Ovo će biti posledica poskupljenja sirove nafte na svetskim berzama, čija je cena skočila za oko 30 odsto u poslednjih pola godine.

- Cena sirove nafte tipa "brent" koja se kod nas prerađuje, u stalnom je rastu proteklih šest meseci, tako da će i cene u domaćoj maloprodaji uskoro biti malo korigovane. To povećanje, ipak, neće biti drastično, već najviše dinar ili dva po litru - ocenio je Milan Rakić iz Udruženja naftaša Srbije.

On podseća da se sirova nafta za preradu nabavlja unapred dugoročno, po ponderisanim cenama, pa zato maloprodajne cene nisu direktno vezane za svakodnevne promene na svetskim berzama. Očekivana manja korekcija cena goriva na pumpama je, kako dodaje, posledica manjih promena valutnih kurseva.

Kada je reč o poskupljenju TNG, Rakić objašnjava da je to direktna posledica sezonskog povećanja tražnje za ovim energentom kao najjeftinijim gorivom u uslovima kad je njegova proizvodnja na niskom nivou.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE