Obrenovac, 22.02.2020

Novosti: Država kreće u boj za spas ćirilice


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 06.06.2017.
U pripremi je čitav niz mera i propisa čiji je cilj zaštita ćirilice, a predviđene su i kazne za kršenje odredbi o službenoj upotrebi jezika i pisma

Foto:Đ. Kojadinović / RAS Srbija
Strategijom razvoja kulture, koja je odnedavno na javnoj raspravi, predviđene su poreske olakšice za izdavače novina i knjiga na ćirilici, stimulisanje kompanija koje istaknu naziv na ćirilici, kao i druge pogodnosti za upotrebu srpskog jezika i nacionanog pisma.

Po ugledu na Francusku, Poljsku i druge eropske zemlje, brigu o jezičkoj politici preduzeće novo telo - Savet za srpski jezik.

Nacrtom izmena i dopuna Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma preciziran je tretman srpskog jezika i ćirilice u javnom životu, a prvi put su uvedene i kazne za kršenje ove vrste propisa.

U predloženom zakonu, koji je dostavljen Vladi Sbije, ćirilica je određena kao matično pismo, koje uz srpski jezik obuhvata ukupno pismeno i usmeno opštenje državnih organa, lokalne samouprave, škola, fakulteta, štampanih i elektronskih medija, kao i preduzeća i ustanova, dok latinica ima status - pomoćnog pisma, navode "Novosti".

Strategija razvoja kulture predviđa i prednost ćiriličnih izdanja prilikom državnog otkupa za biblioteke, kao i prvenstvo ovih publikacija u državnom finansiranju prevođenja stranih dela na srpski jezik.

Predložene su poreske olakšice kao podsticaj distributerskim mrežama za titlovanje filmova na matičnom pismu, a najmanje polovina filmova na komercijalnim televizijama morala bi da bude titlovana na ćirilici.

Mobilni operateri takođe treba da obezbede ravnopravan tretman oba pisma.

Ministar kulture i informianja Vladan Vukosavljević kaže za "Novosti" da nije reč o nametanju ćirilice već o njenoj zaštiti.

- Ona je u Srbiji ugroženo pismo. A stanje je relativno zabrinjavajuće, pre svega zbog predominantne upotrebe latinice - rekao je on.

Naravno, kako je dodao, nije reč ni o kakvoj zaveri protiv ćirilice, već o faktičkom stanju uzrokovanom duhom vremena, istorijskim okolnostima i višedecenijskim procesom globalizacije koji je latinicu učinio svetski dominantnim pismom.

On napominje da je ćirilica zaštićena i postojećim zakonom, ali da se mladi ljudi uglavnom okreću latinici zbog medija, Interneta, logoa svetskih brednova.

- Ćirilici preti nekorišÄ‡enje, što vodi njenom nestajanju. Sigurno je da neće biti zabranjena ili potisnuta iz školskih programa, ali sveprisutnost latinice opominje na mogućnost da za nekliko decenija ovo pismo postane jedino koje je u praktičnoj upotrebi - upozorava Vukosavljević.

Za kršenje propisa o službenoj upotrebi jezika i pisma predviđena je novčana kazna od 5.000 do 100.000 dinara, a za preduzeća od 500.000 do milion dinara, odnosno 70.000 za odgovorno lice.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE