Obrenovac, 04.07.2020

NOVE ODREDBE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 15.08.2017.
Izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu do 1. septembra

Foto:Profimedia


´╗┐

Izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje ─çe stranim dr┼żavljanima ograni─Źiti kupovinu zemljišta, bi─çe usvojene u skupštini do 1. septembra

Nacrt je prošao vladu 4. avgusta i zakon ─çe biti usvojen u parlamentu po hitnoj proceduri.

Taj zakon ─çe spre─Źiti potpunu liberalizaciju prometa poljoprivrednim zemljištem, što je bilo predvi─Ĺeno Sporazumom o stabilizaciji i pridru┼żivanju.

Predvi─Ĺeno je bilo da 1. septembra po─Źne primena odredbi SSP-a koje izjedna─Źavaju prava gra─Ĺana Srbije i EU pri kupovini poljoprivrednog zemljišta.

Srbija je potpisala SSP 2008. i jedina je zemlja koja je tokom pregovora o pridru┼żivanju EU prihvatila obavezu da liberalizuje tr┼żište poljoprivrednog zemljišta pre nego što postane punopravna ─Źlanica.

SSP je stupio na snagu 1. septembra 2013. godine i predvi─Ĺeno je bilo da u periodu od ─Źetiri godine od stupanja na snagu tog sporazuma Srbija postepeno uskladi svoje zakonodavstvo koje se odnosi na sticanje svojine nad nepokretnostima u Srbiji, kako bi dr┼żavljanima ─Źlanica EU osigurala isti tretman kao i svojim dr┼żavljanima.

Predlog izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji treba da bude usvojen u skupštini do 1. septembra predvi─Ĺa uslove za promet poljoprivrednog zemljišta u privatnoj svojini.

Dr┼żavljanin ─Źlanice EU poljoprivredno zemljište u privatnoj svojini mo┼że ste─çi pravnim poslom uz naknadu ili bez naknade pod uslovima propisanim tim zakonom.

Poljoprivredno zemljište u privatnoj svojini mo┼że se ste─çi ako:

- je najmanje deset godina stalno nastanjen u jedinici lokalne samouprave u kojoj se vrši promet poljoprivrednog zemljišta, obra─Ĺuje najmanje tri godine poljoprivredno zemljište koje je predmet pravnog posla uz naknadu ili bez naknade.

Tako─Ĺe, ako ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo u aktivnom statusu kao nosilac porodi─Źnog poljoprivrednog gazdinstva, u skladu sa zakonom kojim se ureduje poljoprivreda i ruralni razvoj bez prekida najmanje deset godina, kao i ako ima u vlasništvu mehanizaciju i opremu za obavljanje poljoprivredne proizvodnje.

Predmet pravnog posla mo┼że da bude poljoprivredno zemljište u privatnoj svojini ako:

- nije poljoprivredno zemljište koje je u skladu sa posebnim zakonom odre─Ĺeno kao gra─Ĺevinsko zemljište, ne pripada zašti─çenim prirodnim dobrima, ne pripada ili se ne grani─Źi sa vojnim postrojenjem i vojnim kompleksom i ne nalazi se u zaštitnim zonama oko vojnih postrojenja, vojnih kompleksa, vojnih objekata i objekata vojne infrastrukture, niti pripada i ne granici se sa teritorijom Kopnene zone bezbednosti.

Mo┼że ste─çi u svojinu najviše do dva hektara poljoprivrednog zemljišta u privatnoj svojini, ako su ispunjeni uslovi propisani tim zakonom.

Odredbe se ne primenjuju se u slu─Źaju povra─çaja imovine koja se vrši u skladu sa zakonima kojima se ure─Ĺuje vra─çanje oduzete imovine bivšim vlasnicima.

Republika Srbija ima pravo pre─Źe kupovine poljoprivrednog zemljišta u privatnoj svojini.

Pravo pre─Źe kupovine odobrava Vlada na predlog Komisije.

Komisiju obrazuju zajedni─Źki ministar nadle┼żan za poslove poljoprivrede i ministar nadle┼żan za poslove finansija.

Ministar nadle┼żan za poslove poljoprivrede i ministar nadle┼żan za poslove finansija sporazumno propisuju uslove, rok, na─Źin i postupak prava pre─Źe kupovine.

Izmene i dopune zakona ─çe stupiti na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Slu┼żbenom glasniku.

Druge zemlje su se izborile u pregovorima za pridru┼żivanje za višegodišnju zabranu prodaje zemlje strancima i nakon ulaska u EU.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE