Obrenovac, 03.06.2020

NOVINE U GIMNAZIJAMA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 18.11.2017.
Obavezne ve┼żbe iz pojedinih predmeta i vi┼íe izbornih programa

Foto:Priofimedia


´╗┐

Ve┼żbe iz pojedinih obaveznih predmeta - strani jezik, biologija, hemija, kao i novi izborni programi, novine su koje predvi─Ĺa nastavni plan za gimnazije koji je uradila Radna grupa Ministarstva prosvete.

Nastavni plan ura─Ĺen je za sva tri tipa gimnazija - opšti, društveno-jezi─Źki i prirodno-matemati─Źki smer, a Zavod za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja ─çe na osnovu njega izraditi nastavne programe za prvi razred gimnazije.

Redefinisani nastavni plan uvodi ve┼żbe kod jednog broja obaveznih nastavnih predmeta - strani jezik, biologija, hemija i nove izborne programe, pored postoje─çih gra─Ĺansko vaspitanje ili verska nastava i drugi strani jezik.

Novi izborni programi su: Jezik, mediji i kultura; Pojedinac, grupa i društvo; Zdravlje i sport; Obrazovanje za odr┼żivi razvoj; Umetnost i dizajn; Primenjene nauke (u tre─çem i ─Źetvrtom razredu ovaj predmet se deli na nauke koje usmeravaju u─Źenike ka medicinskim naukama i nauke koje usmeravaju ka tehni─Źkim naukama).

Zatim, Umetnost i dizajn; Osnovi geopolitike; Ekonomija i biznis; Religije i civilizacije; Metodologija nau─Źnog istra┼żivanja; Savremene tehnologije.

Redefinisani nastavni programi zasnovani su na ishodima u─Źenja. Novine imaju za cilj pove─çanje kvaliteta, relevantnosti i efikasnosti opšteg srednjeg obrazovanja, pove─çanje obuhvata u─Źenika opštim srednjim obrazovanjem i vaspitanjem, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Radna grupa je imala zadatak da u skladu sa pravcima iz Strategije razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine i akcijama iz Akcionog plana pripremi smernice razvoja opšteg srednjeg obrazovanja.

Principi za izradu smernica bili su: postupnost u uvo─Ĺenju novina, postupna priprema škola, nastavnika i u─Źenika za novine koje su usmerene na ostvarivanje dugoro─Źnih ciljeva obrazovanja definisanih u Strategiji (kvalitet, obuhvat, relevantnost, efikasnost).

Zatim, izbornost, ve─ça ponuda izbornih programa u cilju bolje pripreme u─Źenika za nastavak školovanja, izbor zanimanja, ali i ve─çeg zadovoljstva u─Źenika obrazovanjem i interdisciplinarnost, razvijanje funkcionalnog znanja i kompetencija u─Źenika.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE