Obrenovac, 19.06.2019

NAJSTARIJI ODLUČILI DA SE UDRUŽE


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 03.11.2018.
Penzionerske komune dogodine u Srbiji!

Foto:Shutterstock
Grupa penzionera iz Srbije došla je na ideju da se udruži i osnuje penzionerske komune u kojima će svi zajedno živeti, podeliti račune i uz razne aktivnosti uživati u starosti i brinuti jedni o drugima.

Ovakvi projekti već su razvijeni u nekim evropskim zemljama, a ako sve bude po planu, sledeće godine i u Srbiji će biti otvorena prva penzionerska komuna. Predsednica Fondacije međugeneracijskog volonterskog centra Zagorka Anđelković (72), koja je pokrenula inicijativu za osnivanje kolektivnog stanovanja, kaže za Kurir da je u planu da se 15. avgusta 2019. godine usele u svoj, kako kaže, raj.

- Ugroženi su i bogati i siromašni penzioneri, jer je nega oslabila u državi i porodici. Razmišljali smo šta je bolje od doma za stare i pronašli smo te kolektivne komune koje mogu da pruže zdravstvenu i socijalnu zaštitu, pomoć... Mi možemo mnogo toga kada smo zajedno, zato je bolje da smo u zajednici - objašnjava Anđelkovićeva.

Ona dodaje da su već dobili tri zemljišna poseda kao donaciju, ali da penzioenri još nisu sigurni da li im se baš te lokacije dopadaju.

- Možda ćemo kupiti neki drugi posed, tražimo ružu vetrova, veliki vidik, veći prostor gde ćemo postaviti stambenu zgradu koja će imati zasebne stambene jedinice, dakle svako će imati svoju garsonjeru, ali ćemo imati zajedničke prostorije. Hoćemo da to bude što jeftinije, naš mesečni trošak ne sme biti više od 200 evra, ali možda to bude i besplatno ako napravimo program održivosti - kaže ona.

Ideja je da udruže troškove, zajedno plaćaju račune, negovateljicu, ali i da imaju razne kreativne radionice:

- Planiramo da pravimo zimnicu, slatko, da se štrika i veze, da slikamo, da se bavimno informatikom, sportom, rekreacijom, obrazovnim radionicama, pa i da proizvode prodajemo. Aktivna starost podrazumeva da radimo ono što volimo i da napravimo takav program održivosti da besplatno stanujemo tamo baš zbog malih penzija, to nam je cilj. Želimo da se osećamo fantastično kad uđemo u tu zajednicu.

Kodeks ponašanja - Zajedno do 50 penzionera

Zagorka Anđelković kaže da će komuna biti otvorena za sve penzionere, ali da će postojati kodeks ponašanja i kućni red:

- Pored toga, naš kolektiv biće otvoren i za osobe s invaliditetom, biće kampova za decu, jer mi već sada imamo međugeneracijske radionice, gde zajedno s decom slikamo. Što se tiče kapaciteta, u planu je da u komuni stanuje od 30 do 50 penzionera.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE