Obrenovac, 24.05.2019

NOVINE U SRPSKOM ZDRAVSTVU


Izvor: Alo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 31.05.2018.
Do lekara preko aplikacije na mobilnom

Foto:Profimedia
Lekarski pregledi mogu da se zakazuju i preko aplikacije "izabrani doktor" na mobilnom telefonu, kažu u Ministarstva zdravlja.

Kako nadležni objašnjavaju, aplikacija građanima omogućava brz i jednostavan način zakazivanja pregleda kod izabranog doktora, kao i uvid u status zdravstvenog osiguranja.

"Uvođenje aplikacije „izabrani doktor“ nastavak je kontinuiranog rada Ministarstva zdravlja usmerenog ka informatizaciji i digitalizaciji zdravstvenog sistema Srbije, u skladu sa digitalnom agendom i prioritetima Vlade Srbije. Aplikaciju građani mogu besplatno preuzeti sa Gugl plej prodavnice (Google Play Store), a za njenu aktivaciju potrebno je uneti lični identifikacioni broj osiguranika sa kartice zdravstvenog osiguranja LBO, kao i broj mobilnog telefona na koji će biti poslat PIN za aktivaciju", navode u Ministartvu.

Kako oni kažu, osim zakazivanja pregleda kod izabranog lekara, planirano je da u narednom periodu putem aplikacije građani dobiju i mogućnost da budu obavešteni ili podsećani na termin, odnosno vreme zakazanog pregleda i na drugim nivoima zdravstvene zaštite, uz mogućnost otkazivanja.

"Statistika je pokazala da se trenutno blizu 30 odsto građana ne pojavi na zakazanom pregledu. Mobilna aplikacija predstavlja još jedan korak ka punoj implementaciji Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema - IZIS -a. To, međutim, nije jedina novina jer kao deo IZIS-a funkcioniše i elektronski recept, preko kojeg je od novembra do danas propisano 23.989.973 recepata, a od toga 1.710.966 hroničnih obnovljivih terapija", navode u Ministarstvu.  

Kada je reč o elektronskom receptu, kažu u Ministarstvu, on će biti uveden na teritoriji čitave zemlje u najkraćem roku, a nakon toga planirano je i uvođenje elektronskog kartona. 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE