Obrenovac, 14.07.2020

NOVA PRAVILA ŠENGENSKOG SPORAZUMA


Izvor: Alo.rs/ Telegraf/ M. G.,Lokalne novine | Obrenovac, 03.03.2020.
Takse skuplje, a evo i na koga se odnose ovi propisi

Foto:MUP Srbije


Počela da se primenjuju nova pravila za zemlje Šengena ...

Pored toga što su uvedeni benefiti u vidu mogućnosti ranijeg apliciranja za dobijanje viza za više ulazaka u prostor Šengena, poskupele su i takse.

Sa ciljem da budu olakšana putovanja mnogima koji žive i rade u zemljama Šengena, Evropska komisija je uvela novine u postupku dobijanja viza za više ulazaka. Na taj način je želela da maksimalno anulira rizik, koji nelegalne migracije nose sa tobom. Stručnjaci smatraju da će nova pravila poboljšati i nivo bezbednosti na teritoriji svih zemalja koje su članice Evropske Unije.

Iako je zvanično navedeno da će postojati mogućnost da bude aplicirano za vizu čak 6 meseci ranije, te da će ljudima koji češće putuju na teritoriji ovih zemlja biti sada mnogo lakše da vizu za više ulazaka dobiju, Ria Novosti smatra da to baš i nije u potpunosti tako još uvek. 

Kako navodi ova ruska informativna agencija, oprečna su miljenja oko toga kako će se u praksi primenjivati ovaj rok za apliciranje, jer se određene zemlje maksimalno pridržavaju tih pravila, dok ima i onih koje su po tom pitanju fleksibilnije. A navode i primere da se tek nekoliko dana pred odlazak može dobiti viza za Nemačku, dok je taj rok za Estoniju 15, mada su za sada date odrešene ruke konzulatu svake zemlje da definiše rokove. I upravo to je nevolja, jer dok su na primer Norvežani izuzetno kruti u tumačenju tih pravila, dotle Grci nisu. 

Do nedavno je taksa za izdavanje ovih viza iznosila 60 evra, a sada je poskupela za 20 evra, pa je potrebno platiti ukupno 80 evra. 

Na koga se odnose ova pravila? 

Pored građana svih 22 zemalja koje ulaze u sastav Evropske Unije, ovaj režim važi i za 4 zemlje izvan EU. 

A to znači da ove vize za više ulazaka u prostor Šengena osim stalnih članova Unije, moraju imati i građani Kipra, Rumunije i Bugarske, kao i Hrvatske. Za razliku od njih, građani Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Irske ne podležu ovom viznom režimu, jer su Vlade tih zemalja iskoristile pravo na odustajanje.

Od pre 10–ak godina, tačnije od kraja 2009. građani naše zemlje imaju pravo da u zemljama, koje se nalaze u prostoru Šengena borave u kontinuitetu do 3 meseca. Građanima Republike Srbije nisu potrebne vize za ulazak na teritoriju bilo koje zemlje, koja se u tom prostoru nalazi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE