Obrenovac, 20.02.2020

BAHAĆENJE VAUČERIMA I DAROVI OD 15.000 DINARA


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 02.03.2019.
Roditelji daju veliki novac za poklone za 8. mart nastavnicama

Foto:Telegraf
Za kupovinu poklona vaspitačicama i nastavnicama, povodom Dana žena, roditelji dece u Srbiji skupljaju sume od 100 do čak 500 dinara, pa neki pokloni vrede od 10 do 15 hiljada! Najnovija "moda" je poklanjanje vaučera za kupovinu kožnih novčanika i torbi, odeće, kozmetike.

Iako u većini škola deca daju od 100 do 300 dinara, osmomartovski pokloni od stotinak evra su nešto što se otrglo kontroli, slažu se i roditelji i većina nastavnica.

Telegraf je u anonimnoj anketi pitao roditelje koja je razumna suma koju treba da izdvoje, a nastavnike kakva su njihova iskustva i koji poklon pamte kao najlepši. Anketa je urađena na društvenim mrežama i lično, sa oko 100 osoba iz tri grada - Kragujevca, Čačka i Novog Sada.

RAZUMNA SUMA?

- Ih taj osmi mart, uvek se nerviram. Ali zbog dece ne mogu da se izdvajam. Dajemo od 300 do 500 dinara što je naravno mnogo, imam tri školarca. Danas mi se javiše i neke mame iz vrtića, napravile su grupu na Viberu, pa skupljaju novac i za vaspitačice. Samo da poludim - kaže majka četvoro dece, koja će jednu martovsku dnevnicu na poslu dati na poklone.

Najviše kragujevačkih roditelja reklo je da je razumna suma koju deca treba da prikupe od 100 do 200 dinara, mada mnogi daju po 500. Za taj novac treba kupiti cveće ili knjigu, stav je Kragujevčana.

Čačanima je razumna suma od 150 do 300 dinara, četvrtina njih je za sumu do 500 dinara i ta četvrtina roditelja predlaže kao poklon vaučere za kupovinu.

Novosađani su mahom za sumu u vrednosti kutije cigara, oko 300 dinara, uz napomene da se dobar parfem ili kožni novčanik ne može kupiti za manje od 6.000 dinara.

Velike sume iritiraju više od trećine roditelja komentatora ove teme iz sva tri pomenuta grada, ali ima i onih koji kažu da bi se uzajmili da detetu daju novac za osmomartovski poklon nastavnici!

NERAZUMNE MAME?

I taman kada se neko odmah ostrvi na prosvetne radnike i zameri im da traže skupe poklone i da ih primaju, majke iz sva tri grada kažu drugačije. Najviše njih tvrdi da su ovde sporne - mame!

Edita iz Novog Sada kaže da se deca ništa ne pitaju "nego neke nadobudne mame koje su ulizice", a onda se nižu komentari o tome kako mame putem Vibera dogovaraju, skupljaju i traže novac uz napomenu "one (vaspitačice i učiteljice) nam vaspitavaju decu", imaju male plate i zaslužuju skupe poklone.

U sva tri grada roditelji tvrde da i kada deca prikupljaju novac za zajednički poklon, ima roditelja koji individualno nose poklone nastavnicama i profesorkama, vrlo skupe, od kožnih novčanika do torbi i parfema.

Snežana, nastavnica iz Kragujevca, kaže da je buket cveća u ime odeljenja najviše što prosvetarkama deca treba da poklone.

- Ja sam nastavnica i znam da je nemoguće odgovoriti decu od toga, a posebno što se roditelji u današnje vreme takmiče ko će bolji poklon da donese, čega se užasavam. Ja se najviše obradujem čestitkama koje đaci sami izrade - kaže Snežana.

Sve nastavnice i profesorke koje su iznele svoj stav na ovu temu, kažu da se najviše obraduju ručnim radovima učenika i da te poklone najduže čuvaju i pamte.

Čak i kada čestitka od dve rečenice ima dve gramatičke greške. Jelena, učiteljica iz Kragujevca, kaže da je jedne godine dobila mafin koji je učenica sama napravila "i srce mi je bilo puno".

VAUČERI SU HIT

Ipak, roditelji svedoče, a i neki prosvetni radnici potvrđuju, ima nastavnica koje ne samo da rado primaju skupe poklone, nego ih i naručuju u danima pred osmi mart. Hit su poklon vaučeri, za tačno određene prodavnice, pod opravdanjem - da đaci ne kupe nešto što vaspitačicama i nastavnicama neće trebati.

U Kragujevcu su aktuelni vaučeri za čuvenu prodavnicu kožne galanterije, lanac radnji sa konfekcijom i parfimerije. U jednoj školi sumanuti roditelji su predložili i vaučer za odlazak u banju! Čačanka svedoči da je za dvoje dece u vrtiću dala vaspitačicama lane 1.000 dinara, za vaučere u prodavnici obuće.

- One dobile poklon, ja ništa jer sam platila njima. Nisam htela da učestvujem, ali cela grupa hoće i tako dođeš u situaciju da moraš - piše Čačanka čime se vraća na to da su krivci za skupe poklone zapravo roditelji.

NARAVOUČENIJE

Većina roditelja iz Kragujevca, Čačka i Novog Sada slaže se da je idealna suma od 100 do 300 dinara, ali uvek koliko koji učenik (tačnije roditelj) može. Za prikupljeni novac treba kupiti, kažu roditelji, cveće i/ ili knjigu i da deca sama naprave čestitku.

Ili pazariti neku od oslikanih drvenih kutijica koje mnogi prave i prodaju i napuniti je bombonama. Kao idealne poklone vaspitačicama i nastavnicima, roditelji ali i prosvetari predlažu razne ručne radove, lepo dekorisane medenjake, čak i slatko u tegli.

Jer poenta je u znaku pažnje i meri, ne u bahaćenju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE