Obrenovac, 22.02.2020

NAUČNICIMA SIGURNIJE PLATE


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 09.12.2018.
Usvojen Zakon o fondu za nauku

Foto:Thinkstock
Mladi naučnici konačno će moći da odahnu jer će biti rešeni njihovi finansijski problemi. Naime, u petak je usvojen Zakon o Fondu za nauku, iz koga će biti obezbeđeno finansiranje naučnoistraživačkih projekata. Takođe, u planu je i donošenje novog krovnog zakona o nauci i istraživanjima.

- Najvažnije novine su uvođenje kombinovanog institucionalno-projektnog finansiranja, kao i formiranje Fonda za nauku - kaže, za "Novosti", Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. - Kroz institucionalno finansiranje obezbeđujemo stabilnost naučnim radnicima, čija je osnovna plata do sada zavisila isključivo od toga da li imaju projekat ili ne.

On ističe da je formiranje Fonda za nauku veliki reformski iskorak.

- Planirano je da se kroz ovaj fond finansiraju samo izuzetni projekti izabrani na konkursu. Mladi istraživači imaće veća sredstva za istraživanja - napominje Popović.

Fond će se u početnoj fazi finansirati iz budžeta, pa je za 2019. godinu planirano 500 miliona dinara za njegovo osnivanje, organizaciju i rad. Takođe, u budžetu za narednu godinu se nalazi i 42 miliona evra, kroz projektne zajmove, a dodatno se pregovara i za sredstva kroz IPA fondove.

- Osnovna namera je da se stvore uslovi koji će dovesti do toga da se fond puni i sredstvima iz privatnog sektora - kaže Popović.

- Privrednim subjektima će biti ponuđeno da predlože teme koje su njima interesantne i da potom, zajedno sa Fondom za nauku, učestvuju u sufinansiranju takvih istraživanja. Time bi privreda, za relativno malo učešće, od, na primer, 30 odsto, dobila projekat, proizvod, prototip, studiju i slično.

S druge strane, naučna zajednica je zadovoljna donošenjem novih propisa. Jer, kako kaže dr Milica Marčeta Kaninski, direktorka Instituta "Vinča", do sada je primenjivan zakon iz 2005. godine i nije bilo sluha da se on menja i da se usaglase potrebe naučnika i mogućnosti države.

- Sada je konačno nađen kompromis - kaže ona za "Novosti". - Zakon će poboljšati status naučnika u institutima i doprineće tome da se obogati stručni kadar i da najbolji mladi ljudi ostanu u zemlji.

ISKUSTVA VELIKIH DRŽAVA

Vladimir Popović kaže da će način upravljanja fondom moći da se poredi s najboljim iskustvima iz drugih država, ali će uzeti u obzir i naše specifičnost:

- Skoro sve države koje imaju razvijen naučni sistem, imaju i svoj fond za nauku - Kina, SAD, Francuska, Nemačka, itd. Ipak, prilikom formiranja koncepta našeg fonda, u prvom redu smo imali u vidu aktivnosti Evropske komisije i njen program "Horizont 2020".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE