Obrenovac, 19.06.2019

KAKVE SU NAVIKE SRPSKIH POTROŠAČA?


Izvor: RTV,Lokalne novine | Obrenovac, 28.11.2018.
Evo šta nam je pokazao Međunarodni dan uzdržavanja od kupovine...

Foto:M.ŠURJANAC/RAS SRBIJA
Koliko vodimo računa o tome da pre kupovine dobro razmislimo? Da li nas i koliko često ponese znak za sniženje, iako nam taj proizvod uopšte ne treba? Koliko to poslodavci zloupotrebljavaju? Baš 27. novembar - Međunarodni dan uzdržavanja od kupovine, još jednom nam je ukazao na negativan položaj potrošača u Srbiji gde su primanja niska, a cene veoma visoke.

Međutim, disproporcija cena, građane i dalje ne sprečava da kupuju ishitreno.

- Ono što se dešava i vrlo je evidentno, jeste zaduživanje građana i onda oni troše novac koji još uvek nisu zaradili, već su ga dobili od banke, od nekog kredita ili odloženog plaćanja - objašnjava Lela Tasić iz Asocijacije potrošača Srbije koja dodaje da se na taj način zavaravamo i lakše potrošimo novac.

Koliko smo spremni da poredimo cene zavisi od potrošača do potrošača, ali nam se svima desilo da nas znak za sniženje primami iako sniženje nije realno.

- To je marketinški potez koji koriste trgovci, vrše oglašavanje,a i ponašanje potrošača je takvo da se oni jednostavno nekada poigraju sa našim osećanjima - navodi Tasić i objašnjava da je to naročito izraženo u ovom periodu, periodu slava i praznika što dovodi do misli da smo malo i bahati u ophođenju prema novcu.

Rešenje je, kako ona navodi, održiva potrošnja - ne treba da nagomilavamo robu, već da dobro razmislimo da li nam nešto treba.

Za kupovinu je jako značajno da se informišemo o uslovima kupovine, ne samo da li je cena snižena.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE