Obrenovac, 04.06.2020

NOVI ŠAMAR ZA VOZAČE!


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 17.11.2018.
Putarina će se plaćati i na magistralnim putevima, a nova 'ćestitka' stiže i na auto-putu!

Foto:Dado Đilas/Ilustracija
Iako su nam putevi daleko lošijeg kvaliteta nego u zemljama regiona, posebno magistralni, direktor JP "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak najavio je da će od Vlade Srbije ponovo tražiti povećanje putarina na auto-putevima za 10 odsto, ali i da će zahtevati uvođenje naplate putarina na magistralnim putevima za vozila teža od 7,5 tona.

- Tražim povećanje putarina od 10 odsto, videćemo da li će biti odobreno, a razlog je to što je naša putarina najniža u regionu - kaže Drobnjak za Kurir, a na konstataciju da su putevi u susednim zemljama mnogo bolji odgovara:

- Jesu bolji, al su zato skuplji dva, tri puta. To i radimo da bismo imali još bolji kvalitet puteva, da bismo imali više para za održavanje i za izgradnju.
Iako su magistralni putevi izuzetno lošeg kvaliteta, Drobnjak ne vidi ništa sporno ni u uvođenju naplate putarine na tim deonicama.

- Svi naši magistralni putevi su dosta solidni, od jedan do deset ocena je sedam, a mi ćemo da naplaćujemo putarinu samo za kamione teže od 7,5 tona. Kamioni izbegavaju naplatu putarine na auto-putevima, onda neka plaćaju na magistralnim. Kamioni upropašćuju put, a to je važno i zbog bezbednosti saobraćaja. Imamo deonice na kojima ćemo naplaćivati, biće tamo gde ima saobraćaja, kao Ibarska magistrala, Paraćin-Zaječar... - objašnjava Drobnjak.

Dodaje da će biti postavljeni portali koji će beležiti kad vozači kamiona uđu na magistralni put i gde izađu, a da će biti naplaćeno onoliko koliko kilometara pređu, te da će se naplaćivati isto kao na auto-putu. Kad smo ga pitali da nam objasni detalje i kako će sve to funkcionisati rekao je da mu pošaljemo pitanja mejlom, ali nam nije odgovorio.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kaže za Kurir da iz izjave Drobnjaka ne možemo da saznamo razloge za povećanje putarine, a sa druge strane, ne znamo ni zašto je baš 10 odsto.

- Zašto ne osam ili 14, nego baš deset, nejasan je razlog. Što se tiče uspostavljanja putarine na magistralnim putevima, to je nešto što postoji u inostranstvu, ali se postavlja pitanje da li je opravdano i kako će uticati na privredu. Drobnjak hoće da natera kamione da idu na auto-put. Nije u redu primoravati ih, već stimulisati ih nižom putarinom, pa će onda sami doći na auto-put - smatra Okanović i dodaje:

- Naši magistralni putevi moraju da mogu da istrpe kamione. Neki kažu "dođu kamioni pa rasture put", ali to znači da put nije dobro napravljen.

Brojke

10 odsto iznosiće povećanje putarine
7,5 tona nosivost kamiona koji će plaćati putarinu na magistralnim putevima

Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta u penziji, kaže da je veliki problem to što je Mlađan Dinkić, dok je bio ministar, odredio da se deo prihoda iz putarine odvaja za penzije, te da je time osiromašen finansijski putni fond:

- Ne bih ja penzionerima uskraćivao pare, samo mislim da ovo nije mesto odakle treba uzimati novac. Problem je i to što kamioni i autobusi imaju pravo na povraćaj PDV prilikom naplate putarine, a isto tako ni od goriva pare ne idu na održavanje puteva. Kako da napravimo te magistralne puteve kad nam uzimaju od putarine?! Onda je logično da se uvede ta naplata za kamione. Ne traži se od građana da plaćaju magistralni put, već od tih kamiona. Naplaćivanje toga je opravdano, ali ponavljam - samo ukoliko taj novac bude namenjen za održavanje magistralnih, regionalnih i ostalih puteva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE