Obrenovac, 19.06.2019

UVODI SE NOVI UREĐAJ ZA SVA VOZILA U SRBIJI


Izvor: Srpski Telegraf,Lokalne novine | Obrenovac, 19.10.2018.
Biće priključen na radio, a evo čemu služi!

Foto:Pixabay
Vozači u Srbiji znaće za svaku nesreću na putu ubrzo nakon što se ona desi, čime će blagovremeno biti upozoreni da uspore kretanje ili promene rutu ukoliko je saobraćaj u potpunom prekidu.

U realnom vremenu biće obavešteni i o vremenskim nepogodama koje bi mogle da prouzrokuju saobraćajne nezgode.

AUTOMATSKA PORUKA

Reč je o takozvanom RDS sistemu obaveštavanju vozača o stanju na putevima preko radio-veze, što se već primenjuje u nekim zemljama. Zahvaljujući tome vozači će dobijati obaveštenje ukoliko je negde došlo do velikog sudara, zastoja ili se pojavila magla kakva je prošle nedelje odnela osam života na auto-putu kod jagodine, a sve kak obi se predupredile nesreće u saobraćaju.

Ovu novinu potvrdio je i načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov. Prema njegovim rečima, sistem je takav da se poruka automatski uključuje za konkretnu deonicu puta na kojoj se nalazite.

- Obaveštenja bi bila emitovana putem repetirota JP „Emisiona tehnika i veze“, a poruka će se automatski uključivati čak i ako trenutno slušate muziku na CD ili putem USB – najavio je Arsov.

Kako objašnjava Slađan Stanković, rukovodilac sektora tehnike u ovom preduzeću koje će obezbediti tehničke uslove, svaki auto ima mogućnosti za prijem ovakvih obaveštenja.

UKLJUČITI DUGME

- Za početak sva vozila treba da imaju uključenu ovu opciju, odnosno dugme TA (trafic anouncment), koji ima svaki radio sa RDS prijemnikom, i koje je po difoltu uključeno, ali ga vozači iz nekog razloga isključuju. Radio-stanica sa nacionalnom pokrivenošću prikuplja podatke saobraćajne policije „Puteva Srbije“, meteoizveštaje i selektuje ih. Operator zatim uključuju prijemnik za konkretnu deonicu na koju se informacija odnosi, a spiker saopštava informaciju kao i svaku drugu vest. To praktično znači da ako ste u zoni dometa predajnika koji emituje informaciju od značaja i imate uključenu opciju TA, vama će se automatski prekinuti muzika i čućete saopštenje – ističe Stanković.

On napominje da za sada u Srbiji postoje tri repetitora na kojima mogu da ožive ovaj sistem, ali su u ovom preduzeću još početkom godine napravili projekat obnove FM mreže za emitovanje radijskih programa javnih medijskih servisa. Kada to bude realizovano, cela Srbija će biti pokrivena, odnosno u ovom slučaju sto odsto auto-puteva, 98 odsto regionalnih i 97 odsto lokalnih puteva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE