Obrenovac, 27.01.2020

NOVI USLOVI PRI UPISU U OBDANIŠTE


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 10.03.2019.
I za privatne vrtiće oba roditelja moraju biti zaposlena

Foto:Shutterstock
Ove godine pri upisu dece u državne i privatne vrtiće važiće nova pravila, saznaje Kurir. Brojni uznemireni roditelji su javljaju se s pitanjem da li je tačno da su ukinute odbijenice u državnim vrtićima, što bi značilo da ako dete nije primljeno u državni vrtić, gubi pravo na subvenciju Grada za upis u privatnu ustanovu. Ali mogu da odahnu. Iz gradskog Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu ističu da nije istina da se odbijenice i subvencije ukidaju.

- U januaru i februaru nije izdata nijedna zato što je uvedena novina, a to je da ih od početka ove godine izdaje Sekretarijat. Oformljena je komisija za izdavanje odbijenica koja zaseda svakog petog u mesecu i odlučuje o broju odbijenica za dati mesec. Dakle, roditelji predaju zahtev predškolskim ustanovama, one nama dostavljaju te zahteve i onda komisija odlučuje - objašnjavaju za Kurir iz Sekretarijata.

Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu, kaže da će se odbijenice izdavati na mesečnom nivou, kao i da će se broj odobravati u skladu s budžetom.

- To nikako ne utiče na 17.000 dece koji su već u sistemu subvencije, novina se odnosi samo na izdavanje novih odbijenica. Važno nam je da prednost pri upisu imaju oni kojima je vrtić neophodan, jer je pomoć Grada prvenstveno i namenjena njima. Ove godine najavljeno je i oko 3.000 novih mesta u novim državnim vrtićima, što je ogromno povećanje, tako da će slobodnih mesta biti i nema potrebe za panikom - naglašava Gak.

On napominje da do pre tri godine pogodnost subvencije nije postojala, a da je od početka projekta skoro sedam milijardi dinara isplaćeno roditeljima na ime refundacije:

- Potrebno je da se balansira s budžetom, jer mora da se ulaže i u razvoj državnih vrtića, a ne samo u subvencije. Još jedna novina je da će pri upisu važiti ista pravila za državne i za privatne vrtiće, što će značiti da oba roditelja moraju biti zaposlena i prilikom konkurisanja za privatne ustanove.

Gradski sekretar objašnjava da odbijenicu mogu da dobiju samo oni koji su odbijeni za državni vrtić i dodaje da roditelji imaju pravo da konkurišu na svih 17 opština, ali da će pri upisu imati prednost na onoj opštini na kojoj su prijavljeni.

- Ukoliko roditelji konkurišu samo na jednoj opštini za upis u državnu ustanovu, a desi se da nema mesta na toj opštini, u tom slučaju mogu da čekaju da se oslobodi neko mesto. Ukoliko ne žele da čekaju, imaju pravo da podnesu zahtev za izdavanje odbijenice kako bi ostvarili pravo na subvenciju - zaključuje Gak.

Roditelji čija deca ne budu primljena mogu da:

- podnesu žalbu
- budu stavljeni na listu čekanja i čekaju poziv iz državne ustanove
- podnesu zahtev za odbijenicu i ostvare pravo na subvenciju

NOVINE

- ista pravila važiće za državne i privatne vrtiće pri upisu
- oba roditelja moraju biti zaposlena
- broj odobrenih odbijenica zavisiće od budžeta
- odsad odbijenice odobrava komisija pri Sekretarijatu
- odbijenicu može da dobije samo onaj ko je odbijen za državni vrtić

Besplatno za treće i svako naredno dete

Neki roditelji su nam se obratili i sa pitanjem da li je istina da za treće dete više ne važi pravilo besplatnog upisa i boravka u vrtiću.

- Ze treće i svako naredno dete u porodici upis i boravak u državnim vrtićima je besplatan, uz to nije nužno da prva dva deteta borave u vrtiću da bi za treće bilo besplatno. Što se tiče privatnih vrtića, to je do njih, oni sami odlučuju o tome da li će trećem detetu odobriti pravo besplatnog boravka. U ovom trenutku ima 5.800 dece koja pohađaju državne ustanove besplatno - kažu u Sekretarijatu.

Veći broj slobodnih mesta

Iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu navode da će konkurs za upis dece u predškolske ustanove biti u maju:

- Broj slobodnih mesta će se znati neposredno pre konkursa. Uglavnom je konkurs uvek početkom maja, a nama sve ustanove moraju da pošalju broj slobodnih mesta do tada. U proseku, uvek bude slobodno između šest i osam hiljada mesta, a planirano je da do kraja godine uz to bude još 3.000 novih u novim državnim vrtićima.

Dokumentacija za upis

Osim upitnika koji roditelji popunjavaju, potrebno je da se dostavi i dokumentacija za upis, i to:

- izvod iz matične knjige rođenih, kao i izvod za svu decu u porodici, ako imate više dece
- potvrda doma zdravlja da je dete sposobno za boravak u kolektivu
- potvrde da su oba roditelja u radnom odnosu
- za vlasnike preduzeća potrebna je fotokopija rešenja o upisu u registar
- za one koji upisuju treće ili četvrto dete potrebne su foto-kopije izvoda za sve troje, odnosno četvoro dece

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE