Obrenovac, 14.06.2024

OVO SU NOVINE U VEZI SA TEHNI─îKIM PREGLEDOM I PREPRAVKOM VOZILA


Izvor: Kurir.rs/Telegraf/Lokalne novine | Obrenovac, 13.02.2023.
Evo ┼íta predvi─Ĺa nacrt Zakona o bezbednosti saobra─çaja

Foto:Vladimir ┼ápor─Źi─ç


Nacrt Zakona o bezbednosti saobra─çaja osim stro┼żih kazni u smislu oduzimanja vozila voza─Źima zbog te┼żih prekršaja, registraciju oldajmera, "sre─Ĺivanje" svetlosne signalizacije na prugama, donosi novine i u vezi sa tehni─Źkim pregledom i prepravkom uvezenih, upotrebljavanih automobila, takore─çi polovnjaka.

Naime, ako nacrt bude usvojen, kontrolor tehni─Źkog pregleda vozila mo┼że biti samo osoba koja ima va┼że─çu dozvolu odnosno licencu za kontrolora sa rokom va┼żenja od 5 godina, a ne 3 kako stoji u sadašnjem dokumentu.

Ovu dozvolu kontrolima tehni─Źkog pregleda izdaje Agencija za bezbednost saobra─çaja.

Menja se i ─Źlan 264 koji se odnosi na redovan tehni─Źki pregled. U njemu se naime, proširuje dejstvo izuzetka za novoproizvedena vozila od pravila za redovne tehni─Źke preglede time što se obuhvata i redovan šestomese─Źni tehni─Źki pregled, pored redovnog godišnjeg tehni─Źkog pregleda.

Tako─Ĺe, i vozila koja se koriste za obuku kandidata za voza─Źe od obaveze redovnog šestomese─Źnog tehni─Źkog pregleda.

Posle stava 12 u ovom ─Źlanu dodaje se stav 13, koji glasi:

- Novoproizvedeno vozilo (vozilo koje je proizvedeno u godini koja prethodi datumu prve registracije, odnosno u godini kada se prvi put registruje), koje je prvi put registrovano u Republici Srbiji, prvom redovnom tehni─Źkom pregledu podvrgava se najkasnije nakon dve godine od dana prve registracije - piše u Nacrtu.

Nacrt ure─Ĺuje i oblast prepravke automobila, ta─Źnije Ispitivanje vozila, odnosno ─Źlan 249 postoje─çeg Zakona.

Stav 2 ovog ─Źlana se menja, i umesto "vozila koja se prepravljaju" ubudu─çe bi trebalo da piše "vozila koja se uvoze kao upotrebljivana". Radi se dakle o polovljacima.

- Pokazalo se da je dosadašnji nedostatak odredaba ovog ─Źlana predstavljao prepreku za prepravke upotrebljavanih motornih vozila, kada se prilikom njihovog uvoza utvrdi da nisu u potpunosti usaglašena sa jednoobraznim tehni─Źkim uslovima u skladu sa Sporazumom o usvajanju jednoobraznih tehni─Źkih propisa za vozila sa to─Źkovima, opremu i delove koji mogu biti ugra─Ĺeni ili koriš─çeni na vozilima sa to─Źkovima i uslovima za uzajamno priznavanje dodeljenih homologacija na osnovu ovih propisa, što je dugogodišnja uspešna praksa u razvijenim dr┼żavama, poput Savezne Republike Nema─Źke - navodi se u obrazlo┼żenju nacrta i dodaje:

- Neusaglašenosti motornih vozila namenjenih tr┼żištima u kojima se ne sprovode jednoobrazni tehni─Źki uslovi za vozila se u nekim slu─Źajevima mogu otkloniti prepravkama, uglavnom na svetlosnim i svetlosno-signalnim ure─Ĺajima, ure─Ĺajima za kontrolu i davanje znakova (odnosno instrument tabli vozila), uz utvr─Ĺivanje grani─Źnih vrednosti izduvne emisije. Ispitivanje ─çe se vršiti prema bli┼żim uslovima u propisu o ispitivanju vozila u odgovaraju─çoj proceduri. Tako─Ĺe, dati su odre─Ĺeni izuzeci za vozila ministarstva nadle┼żnog za unutrašnje poslove, ministarstva nadle┼żnog za poslove odbrane, Vojske Srbije ili slu┼żbi bezbednosti Republike Srbije, vozila koja se koriste za infrastrukturne projekte i za oldtajmere.

─îlan se, naime, širi, posle stava 13, dodaju mu se stavovi 14, 15 i 16. Njime se definišu izuzeci od ovih pravila, a uglavnom se odnose na vozila koja se koriste u dr┼żavnoj administraciji ili za potrebe radova koje izvodi dr┼żava, odnosno infrastruktunih projekata.

- Odredbe ovog ─Źlana ne primenjuju se na vozila, njihove ure─Ĺaje, sklopove i opremu, dok ih koriste ministarstvo nadle┼żno za unutrašnje poslove, ministarstvo nadle┼żno za poslove odbrane, Vojska Srbije ili slu┼żbe bezbednosti Republike Srbije. Odredbe ovog ─Źlana ne primenjuju se na vozila, njihove ure─Ĺaje, sklopove i opremu koji se koriste isklju─Źivo u svrhe realizacije infrastrukturnih projekata. Saglasnost na uvoz ovih vozila izdaje ministarstvo nadle┼żno za poslove saobra─çaja, na zahtev ministarstva u ─Źijem delokrugu je realizacija infrastrukturnog projekta. Ovo izuze─çe se odnosi samo na period trajanja infrastrukturnog projekta.

Naredni 250 ─Źlan, u Nacrtu definiše kako se prepravka automobila, u stvari mo┼że izvršiti.

U postoje─çem, va┼że─çem dokumentu, u stavu 1 sada piše da se " prepravka vozila, osim u slu─Źaju ugradnje, odnosno izgradnje ure─Ĺaja za pogon na alternativna goriva, ugradnje, odnosno izgradnje duplih no┼żnih komandi za obuku voza─Źa i prepravki vozila radi prilago─Ĺavanja za upotrebu od strane osoba sa invaliditetom mora biti izvršena u skladu sa smernicama koje odre─Ĺuje proizvo─Ĺa─Ź vozila koje se prepravlja ili na na─Źin za koji je proizvo─Ĺa─Ź, odnosno predstavnik proizvo─Ĺa─Źa u Republici Srbiji, potvrdio da se mo┼że izvesti na vozilu, osim ako ne postoji proizvo─Ĺa─Ź, odnosno predstavnik proizvo─Ĺa─Źa u Srbiji kada se prepravka mo┼że izvršiti bez ispunjavanja ovog uslova."

U Nacrtu, stavu 1 propisuje da se "prepravka mo┼że izvršiti na osnovu smernica proizvo─Ĺa─Źa, osim u slu─Źaju kada proizvo─Ĺa─Ź, odnosno predstavnik proizvo─Ĺa─Źa u Republici Srbiji, da saglasnost da se prepravka mo┼że izvršiti uz odstupanje od smernica proizvo─Ĺa─Źa. Tako─Ĺe, u slu─Źaju da zadatu prepravku ne postoje smernice proizvo─Ĺa─Źa vozila, predvi─Ĺeno je da se prepravka mo┼że izvršiti prema pravilima struke, uz ispunjenje zahteva propisa koji bli┼że ure─Ĺuju ispitivanje vozila."

Preciziran je i stepen obrazovanja koji se zahteva za lice koje sa─Źinjava i potpisuje tehni─Źku dokumentaciju na osnovu koje se vrši pojedina─Źna vrši proizvodnja, odnosno prepravka vozila.

Ta osoba umesto da ima "završene najmanje akademske studije drugog stepena (master)", mora da ima "najmanje stru─Źni naziv master in┼żenjer mašinstva, odnosno diplomirani in┼żenjer mašinstva╦«.

Svetlosna signalizacija na prugama

Kao što smo ve─ç i pisali, Nacrt propisuje da pru┼żni prelazi moraju da budu obele┼żeni svetlosnom signalizacijom

Zarad bezbednosti na prugama menja se i ─Źlan 149. On sada propisuje da svetlosni saobra─çajni znakovi kojima se najavljuje pribli┼żavanje voza prelazu puta preko ┼żelezni─Źke pruge u istom nivou daju se naizmeni─Źnim paljenjem dva crvena trep─çu─ça svetla u obliku kruga.

Izmenjeni ─Źlan 149, propisuje umesto dva crvena, crveno i ┼żuto svetlo.

- Za regulisanje saobra─çaja na prelazu puta preko ┼żelezni─Źke pruge u istom nivou upotrebljavaju se semafori sa svetlima crvene i ┼żute boje. Svetla moraju biti postavljena po vertikalnoj osi, jedno ispod drugog, i to: crveno svetlo gore, a ┼żuto svetlo dole, odnosno po horizontalnoj osi, jedno pored drugog: crveno svetlo levo, a ┼żuto svetlo desno - navodi se u tekstu Nacrta.

Objašnjava se da crveno svetlo zna─Źi zabranjen prolaz, a ┼żuto svetlo – zabranjen prolaz, osim u slu─Źaju kada se vozilo ne mo┼że bezbedno zaustaviti ispred navedenog znaka, a trep─çu─çe ┼żuto svetlo – obaveza za sve u─Źesnike u saobra─çaju da se kre─çu uz pove─çanu opreznost zbog eventualnog nailaska voza jer semafor kojim se najavljuje pribli┼żavanje voza nije ispravan ili se ne koristi.

Na semafor se mo┼że dodati ure─Ĺaj za davanje zvu─Źnih znakova kojim se u─Źesnici u saobra─çaju obaveštavaju o tome da je dat svetlosni saobra─çajni znak kojim se najavljuje pribli┼żavanje voza, odnosno spuštanje ure─Ĺaja za zatvaranje saobra─çaja na prelazu puta preko ┼żelezni─Źke pruge.╦«

Registracija oldajmera

Novi dokument, kona─Źno ─çe ljubiteljima oldajmera omogu─çiti da i njih registruju.

─îlanu 275, koji se bavi registarskim tablicama, dodaje se ta─Źka 15, koja glasi:

- Registarske tablice za vozila od istorijskog zna─Źaja (oldtajmere).

Predvi─Ĺeno je da Agencija za bezbednost saobra─çaja obavlja poslove u vezi sa utvr─Ĺivanjem statusa, oduzimanjem statusa i razvrstavanjem vozila od istorijskog zna─Źaja, izdavanjem identifikacione potvrde i vo─Ĺenjem evidencije za vozila od istorijskog zna─Źaja.

Oduzimanje vozila

Izmenjeni ─Źlan 295 umesto isprave, propisuje oduzimanje predmeta, odnosno vozila, od voza─Źa koji je u poslednje dve godine osu─Ĺivan za te┼że prekršaje.

- Policijski slu┼żbenik ─çe u kontroli saobra─çaja, odnosno u vršenju nadzora, od u─Źinioca te┼żeg prekršaja iz oblasti bezbednosti javnog saobra─çaja na putevima, koji je u poslednje dve godine pravnosna┼żno osu─Ĺivan za te┼że prekršaje iz ove oblasti, privremeno oduzeti predmet koji je bio upotrebljen za izvršenje tog prekršaja - navodi se u Nacrtu a zatim dodaje:

- Policijski slu┼żbenik mo┼że u kontroli saobra─çaja, odnosno u vršenju nadzora, privremeno, od u─Źinioca prekršaja oduzeti predmet podoban za dokazivanje protivpravnog ponašanja. Troškove nastale u vezi sa ─Źuvanjem privremeno oduzetog predmeta snosi lice od koga je predmet oduzet.

Ovo je spisak zbog kojih bi voza─Źi mogli da ostanu bez auta

1. Vo┼żnja pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila

2. Odbijanje alkotestiranja ili drogatestiranja

3. Prekora─Źenje brzine za više od 80 km/─Ź van naselja

4. Prekora─Źenje brzine za više od 70 km/─Ź u naselju

5. Prekora─Źenje brzine za više od 60 km/─Ź u zoni škole ili zoni "30"

6. Prekora─Źenje brzine za više od 50 km/─Ź u zoni usporenog saobra─çaja

7. Prevoz deteta mla─Ĺeg od 12 godina na mestu voza─Źa

8. Prevoz deteta mla─Ĺeg od 12 godina na mestu koje nije predvi─Ĺeno za sedenje (prtlja┼żnik, instrument tabla, zadnja polica, spoljni delovi vozila i sl.)

9. Prolazak kroz najmanje dva crvena svetla na semaforu u razmaku kra─çem od 10 minuta

10. Preticanje kolone vozila preko neisprekidane (pune) linije

11. Vo┼żnja bez polo┼żene ijedne voza─Źke kategorije

12. Vo┼żnja tokom mere zabrane upravljanja vozilom

13. Vo┼żnja nakon oduzimanja voza─Źke dozvole zbog nakupljenih kaznenih poena

14. Vo┼żnja za vreme privremenog isklju─Źenja iz saobra─çaja

15. Vo┼żnja no─çu na neosvetljenom putu bez ijednog uklju─Źenog svetla na vozilu

16. Preticanje ili obila┼żenje vozila koje se zaustavlja ili se zaustavilo radi propuštanja pešaka na peša─Źkom prelazu

17. Preticanje kolone pod pratnjom

18. Nepropuštanje vozila pod pratnjom

Po tekstu Nacrta, privremeno oduzimanje predmeta mo┼że trajati do okon─Źanja postupka pred nadle┼żnim sudom, a oduzeti predmet iz stava 2. ovog ─Źlana teritorijalno nadle┼żna organizaciona jedinica ministarstva nadle┼żnog za unutrašnje poslove, nakon isteka roka od 24 ─Źasa, bez odlaganja dostavlja pravnom, odnosno fizi─Źkom licu od koga je predmet oduzet, osim ako zakonom nije druga─Źije odre─Ĺeno.╦«.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE