Obrenovac, 18.02.2020

BUDUĆI DOMAĆINI, IZBOR NIJE JEDNOSTAVAN


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 18.02.2019.
Stara gradnja ili novogradnja, šta je kvalitetnije i isplativije?

Foto:Pixabay
E pa, budući domaćini, izbor nije tako jednostavan. Novogradnja, generalno, znači da dobijate "ključ u ruke" i za 20 do 30 posto je skuplja od starogradnje. Ali, pitanje je šta se krije iza ulickanih zidova, koji materijali su korišćeni i da li je zgrada zaista energetski efikasna? Morate dobro da proverite ove stvari, ako ne želite vam kroz zidove prodire košava i odzvanja buka, a za lepljenje odvaljenih pločica kupujete superlepak.

Stara gradnja, sa druge strane, znači i dosta ulaganja da bi ste stan prilagodili svom ukusu i potrebama... Ali, opet, postoje i dobro očuvane stare zgrade, pa i ovo pravilo ima svoje izuzetke. Debeli zidovi, salonski stanovi i visoki plafon odlika su predratne stare gradnje.

Međutim, i oni stanovi zidani u vreme Tita već se mogu nazvati starogradnjom i odavno vape za rekonstrukciijom, a delovi betonske fasede uveliko se krune.

PREDNOSTI NOVOGRADNJE I ČEGA TREBA DA SE ČUVATE

1. Sistem "ključ u ruke"

Stan je odmah useljiv i ne morate da provodite vreme sa majstorima koji će čitav prostor pretvoriti u pravo malo gradilište, a vi na ceo posao morati mesecima da motrite. Bićete sigurni da su instalacije nove, pa nećete morati da rovarite po podovima ili zidoima ako dođe do nekog problema.

*Čuvajte se novogradnje u kojoj su korišćeni nekvalitetni materijali, da ne biste morali da menjate novu stolariju, nove pločice i izvlačie vlagu iz zidova...

2. Parking mesto

Novogradnja obično nije u najstrožem centru grada ili starom jezgru, pa parking mesta ima dovoljno i ne mora da se plaća "zona". Ukoliko se nova zgrada i nalazi u nekoj skučenoj ulici ili je nikla na mestu neke kućice u širem centru grada, investitor je morao da napravi i parking/garažu, koja je najčešće podzemna.

*Premda imaju obavezu da naprave parking mesto za svaki stan, neki investitori ta mesta prodaju odvojeno ili ih čak pretvaraju u stambene jedinice.

3. Energetska efikasnost

Nove zgrade, koje su građene po savremenim standardima, nemaju debele zidove kao one stare, ali su od njih svakako kvalitetnije zbog termoizolacije, hidroizolacije i dobre zaštite od buke. Sve su aktuelnije i "pametne zgrade" sa daljinskom kontrolom uređaja i grejanja, što svakako smanjuje račune za električnu i toplotnu energiju.

*Potrebno je dobro proveriti kvalitet pre odluke o kupovini. Ako se štedelo na izolaciji, možda ćete čuti razgovor komšija, buku sa ulice i uzalud dogrevati stan kroz koji duva košava...

4. Mali troškovi održavanja zgrade

Fasada je nova, pa decenijama nećete morati da razmišljate o njenoj obnovi, većajući sa svim ostalim stanarima na koji način obezbediti sredstva za ovaj definitivno najskuplji poduhvat na zgradi. I održavanje krova je obaveza svih stanara, kao i lifta i zajedničkih prostorija. S obzirom na to da je sve novo, ni tu ne bi trebalo očekivati veće probleme.

*Ponovo se postavlja pitanje kvaliteta korišćenih materijala. Loše urađena fasada ubrzo može da počne da se kruni, pa čak i da padaju čitavi komadi stiropora sa nje. Loše urađen krov može da dovede do prokišnjavanja, a hodnici brzo da propadaju.

5. Lift

Nove višespratnice imaju i liftove, za razliku od starih zgrada gde ga je ponekad potrebno naknadno ugrađivati i to ako uopšte postoje tehničke mogućnosti. Zgrada je nova, pa samim tim i lift, stoga ne morate da razmišljate o generalnom remontu, koji čeka sve stanare starih zgrada.

*Vodite računa o tome da li je investitor uopšte obezbedio lift, ili je samo ostavio prostor za njega.

MANE NOVOGRADNJE

1. Viša cena kvadrata

Novogradnja košta i za 20 do 30 posto više u odnosu na staru gradnju, što je za mnoge veliki problem. Kada se odmerava visina rate za kredit i broji svaki evro za učešće, mnogi će zbog ovog problema odustati od novogradnje.

2. Loši materijali u izgradnji

Ova mana ne može da se generalizuje, jer postoje zgrade koje se grade veoma ozbiljno i po svim savremenim standardima. Ipak, za one kojima je bitno da što jeftinije prođu, zgrada koja se naizgled cakli može za nekoliko godina izgledati kao da je kroz nju prošao cunami. Dobro proverite koji materijali su korišćeni za fasadu, krov, stolariju, pločice...

3. Muljanje s papirima

Najveći rizik je kupovina stanova u "sivoj zoni", ali i kod gotovih stanova potrebno je dobro se raspitati za dokumentaciju. Da li zgrada ima građevinsku dozvolu? Da li je pod hipotekom? Da li je stan zaista prodat samo vama? U vreme kada širom grada još cveta divlja gradnja, ove pitanja ipak ne bi trebalo zanemariti.

PREDNOSTI STARE GRADNJE

1. Niža cena kvadrata

Upravo ono što je mana novogradnje, prednost je starogradnje. Cena kvadrata je niža, pa time i mogućnosti da uz pametan izbor za manje novca prođete mnogo povoljnije.

2. Nema sumnje u kvalitet materijala

Predratne zgrade koje su građene u godinama pre Drugog svetskog rata svakako su pun pogodak kada je u pitanju kvalitet gradnje. Građene su od prirodnih materijala sa debelim zidovima, što je prednost kako zimi za grejanje, tako i leti za hlađenje. Premda savremena novogradnja može biti i kvalitetnija od starogradnje, za ovu drugu se ipak može reći da je "sigurica".

3. Oblikovanje prostora po želji

Ono što je neminovno kada kupujete stari stan, a to je majstorisanje, zapravo vam donosi i mogućnost da birate kako će vaš budući stan izgledati: Kakvi će biti podovi, kupatilo, kuhinja... Imaćete mnogo troškova i mnogo obaveza, ali ako ste spremni da izdvojite to vreme i novac, bićete na slatkim mukama.

4. Urbanizacija

Stara gradnja obično se nalazi u urbanim gradskim zonama. Blizu su prodavnice, dom zdravlja, škole i vrtići, a idealna je i za iznajmljivanje ako za to nekada bude potrebe. Obično su blizu neke važnije saobraćajnice, a dobra je i pokrivenost gradskim prevozom.

Naravno, i novogradnja podiže se u starom jezgru grada, ali se pojedinačne zgrade ipak često grade na periferiji naselja.

MANE STARE GRADNJE

1. Mnogo "spike" sa komšijama

Za razliku od novogradnje, u staroj zgradi imaćete mnogo posla sa komšijama. Ako stane lift, ko će da plati popravku; Prokišnjava li krov, ko će snositi troškove. Pada fasada, vreme je za obnovu... Muke su i oko održavanja hodnika, ostava i podruma. Zajedno ćete morati da se dogovorite oko onih najteže stvari: podele troškova.

2. Stare instalacije

Da biste stan doživeli kao svoj i da biste ga modernizovali, logično je da ćete morati da menjate stolariju, podove i sređujete kupatilo. Ali, to sve može i da se zakomplikuje: Kada zagrebete po zidu otkrićete možda i da su cevi suviše stare, elektroinstalacije trošne, da odnekud do vas dolazi vlaga...

Možda ćete i da probušite neku cev, pa da potom shvatite da je toliko stara da više nema ni materijala kojim možete da je zakrpite.

3. Uknjižba i stari vlasnici

Dok se kod novih zgrada opradano možete zapitati da li je zgrad alegalna i da li je prodata samo vama, kod starog stana možda ćete se pomučiti da prikupite sve papire za uknjižbu. Nevolja je kada su i prethodni vlasnici već kupili korišćen stan, pa na vas padne zadatak da istražite čitavu genezu vlasništva i prikupuite sve papire za uknjiženje.

Takođe, bitno je i da otkrijete da li je neko ostao prijavljen na vašoj adresi, jer ako se neznanac nije odjavio, a počne da pravi dugove, izvršitelji će vama zakucati na vrata. Na sve to, ipak je važno da znate i da li je stan pod hipotekom.

DA LI JE ZGRADA POD ZAŠTITOM DRŽAVE

Ukoliko se zgrada nalazi u zaštićenoj zoni ili je i sama pod zaštitom, neki građevinski poduhvati na spoljašnjosti zgrade mogu biti ograničeni.

A to se odnosi na stolariju, balkone, fasadu... Možete da menjate sve što se vidi spolja samo ako za to dobijete posebnu saglasnost.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE