Obrenovac, 19.09.2019

NOVI KONCEPT


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 09.11.2017.
Evo šta donose izmene Zakona o srednjem obrazovanju

Foto:Shutterstock


´╗┐

Novi koncept bi trebalo da unapredi kvalitet srednjeg obrazovanja i omogu─çi prohodnost u─Źenicima na slede─çe nivoe obrazovanja, utvr─Ĺeno je izmenama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju koje je usvojila Skupština Srbije.

Precizirano je da se srednje obrazovanje završava polaganjem ispita na dr┼żavnom nivou, a vrste tih ispita su opšta matura, stru─Źna i umetni─Źka matura, završni ispit srednjeg stru─Źnog obrazovanja, specijalisti─Źki i majstorski ispit.

U─Źenik koji završi trogodišnje srednje stru─Źno obrazovanje po modelu dualnog obrazovanja ima pravo na polaganje stru─Źne ili opšte mature ukoliko je savladao program za sticanje kompetencija potrebnih prema programu mature i to posle najmanje dve godine po završetku srednjeg obrazovanja.

Predvi─Ĺeno je da u─Źenik koji je završio ─Źetvrti razred srednje škole po internacionalnom program mo┼że da pola┼że internacionalnu mature, a definisana je i nastava na daljinu.

Propisana je obaveza škole da u─Źestvuje u nacionalnim i me─Ĺunarodnim testiranjima (nacionalna testiranja Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, PISA i TIMS).

Izmenama zakona se redefiniše vreme koje je predvi─Ĺeno da u─Źenici provode u školi, a škola je du┼żna da realizuje slobodne aktivnosti kroz rad u sekcijama i vannastavnim aktivnostima.

Školski programi uklju─Źi─çe i programe zaštite od nasilja i programe prevencije drugih oblika rizi─Źnog ponašanja i program zaštite od diskriminacije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE