Obrenovac, 15.12.2018

NOVA PRAVILA ZA SRPSKE VOZAČE


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 09.01.2018.
Ako vaš auto pripada ovoj grupi, moraćete dva puta na tehnički

Foto:Dejan Briza
U 2018. očekuje nas novi Zakon o bezbednosti saobraćaja...

Od početka godine za vreme novogodišnjih i božićnih praznika u Srbiji stradalo je u saobraćaju deset ljudi.

Polovina stradalih su pešaci, a skoro svi udesi desili su se noću, u uslovima smanjene vidljivosti. Iz policije kažu da je prošle godine u saobraćaju stradalo 578 ljudi ili pet odsto manje nego u 2016.

Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja koji će stupiti na snagu 2018. godine, donosi brojne novine, a neke od njih se odnose na registraciju vozila, jer će tom prilikom vozila biti fotografisana.

Predlog je da prevozna sredstva koja su starija od 15 godina idu dva puta godišnje na tehnički pregled. Novine se odnose i na auto škole.

- Najviše problema imaće oni vozači koji voze i piju, naročito oni koji imaju preko dva promila alkohola u krvi, tu su kazne povećane i drastične - kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Pred kraj godine štrajk instruktora u auto-školama inicirao je uvođenje promena u njihovom licenciranju. Instruktora je sve manje, jer su, kažu, malo plaćeni.

- Mi već godinu dana imamo otvoren konkurs za prijem instruktora, dođu, ostanu mesec-dva i napuste posao. Instruktore za C, D i E kategoriju ne možete naći - kaže Marko Manojlović iz jedne auto-škole.

Nažalost, i u drumskom saobraćaju je sve manje vozača. Mnogi odlaze u inostranstvo, a novih školovanih kadrova nema.

Dušan Nikolić iz Privredne komore Srbije navodi da je godišnje neophodno obučiti 2.000 vozača da bi se zadovoljili međunarodni i domaći prevoznici.

U 2018. čeka nas pojačan video-nadzor na auto-putevima i raskrsnicama, što će pomoći u dokumentovanju saobraćajnih prekršaja.

U MUP-u kažu da u Beogradu zasad rade samo stare kamere, njih 14.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE