Obrenovac, 28.02.2020

ULIČNI PEVAČ, POSTAVLJAČ PLAKATA, FRIZER ZA PSE...


Izvor: Dnevnik,Lokalne novine | Obrenovac, 10.01.2019.
Ovo su sada i zvanično nova zanimanja u Srbiji

Foto:Tanjug/AP,Pixabay
Od 1. januara u Srbiji je na snazi šifarnik zanimanja, a među novim poslovima našlo se i programiranje kompjuterskih igara, koje do sada zvanično nije postojalo.

Novim šifrarnikom prepoznati su i kućepazitelj, baštovan, sobarica, čuvar plaže, bebisiterka, kućna pomoćnica, ulični pevač, step igrač, stend-ap komičar, mađioničar, žongler, klovn, akrobata, folklorni igrač i disk-džokej, piše list Dnevnik.

Svoju šifru imaju i krotitelj konja, frizer za pse, krovopokrivač, pomoćnik kamenoresca, radnik na kremiranju, batler, somelijer, lovac, uzgajivač svilene bube, hostesa, bioenergetičar, internet prodavac, perač sudova, sveštenik, rabin, teolog, postavljač plakata, ulični distributer letaka, nosač prtljaga, i druga zanimanja.

Imajući u vidu da je nova klasifikacija zanimanja u primeni od 1. januara, od izuzetne je važnosti da se svi korisnici, u prvom redu poslodavci i organizacije obaveznog socijalnog osiguranja, ali i drugi subjekti u čijoj je nadležnosti vođenje evidencije u oblasti rada, praćenje i analiziranje rada i tržišta radne snage, kao i planiranje i razvoj ljudskih resursa, upoznaju sa novim konceptom i sadržajem novih šifrarnika da bi ih nesmetano koristili.

Pripremljeni su priručnici za primenu šifrarnika i formiran je portal na internet strani Ministarstva rada, odnosno Nacionalne službe za zapošljavanje, u cilju lakše primene novih šifrarnika, postavljanja elektronskih šifrarnika radi lakšeg pretraživanja i da bi korisnici mogli dobiti odgovore na sva relevantna pitanja.

Privredna komora Srbije će narednih dana realizovati nekoliko informativnih sesija u više gradova Srbije kako bi se svi upoznali sa novim šifrarnikom za šifriranje podataka u evidencijama u oblasti rada.

Do usvajanja šifarnika u Srbiji je bila u upotrebi lista zanimanja iz 1990. godine, koja je u najvećem delu prevaziđena zbog dinamičnih promena na tržištu rada koje su uslovile nastanak novih zanimanja i nestanak starih. Stara klasifikacija objedinjavala je nekadašnje stručne spreme i zanimanje u jedno, a sada je to razdvojeno jer se radi o dva različita obeležja radno aktivnog stanovništva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE