Obrenovac, 12.08.2020

EPS i “Micubiši” potpisali sporazum za odsumporavanje u TENT-u


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 08.09.2017
Sporazum su potpisali v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić i izvršni potpredsednik kompanije “Micubiši Hitači pauer sistem” Jasuo Fudžitani i predstavnici konzorcijuma
Elektroprivreda Srbije i kompanija Micubiši Hitači pauer sistem potpisali su danas, u Vladi Srbije, sporazum za izgradnju postrojenja za odsumporavanje, odnosno višestruko smanjenje prisustva sumpor-dioksida u Termoelektrani Nikola Tesla A, čija je vrednsot 167 miliona evra.

Reč je o ugovornom sporazumu za realizaciju projekta „Izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A”, a ministar energetike Aleksandar Antić je rekao da će zahvaljujući tom projektu emisije sumpor-dioksida biti smanjene devet puta.

Antić je naglasio da će emisije biti smanjene sa oko 74.000 tona na 7.800 tona godišnje, što je uskladu sa svim obavezama i direktivama koje je Srbija preuzela.

Sporazum su potpisali v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić i izvršni potpredsednik kompanije Micubiši Hitači pauer sistem Jasuo Fudžitani i predstavnici konzorcijuma, u prisustvu ministra Antića i državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Japana Kazujukija Nakanea.

Grčić je naglasio da konačno počinje realizcija tog projekta koji je čekao nešto više od pet godina.

“Ovaj projekat garantuje budućnost sprske energetike”, naglasio je Grčić ističući da ćemo u narednih 20 godina imati mogućnost da po modernim evropskim standardima proizvodimo električnu energiju.

On je podsetio da je to drugi takav projekat, pošto je prvi već završen u Kostolcu B.

Ugovorna vrednost opreme i radova iznosi oko 167 miliona evra, a više od 50 odsto poslova će uraditi domaće firme.

Za unapređenje zaštite životne sredine od 2017. do 2025. godine EPS planira ulaganja od oko 900 miliona evra i to kroz realizaciju projekata za smanjenje emisije zagađujućih materija u vazduhu iz termoelektrana, što uključuje i izgradnju šitema odsumporavanja a TENT B.

U konzorcijumu koji će realizovati projekat su i japanska korporacija ITOC HU, Micubiši Hitači pauer sistem Evropa sa sedištem u Nemačkoj i domaća firma MPP Jedinstvo iz Sevojna.

Projekat se realizuje u okviru sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Japana, na osnovu kojeg je između EPS-a i Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA potpisan Sporazum o zajmu za finansiranje projekta.

Sistem za odsumporavanje dimnih gasova u Obrenovcu gradiće se za četiri bloka TENT A snage po 350 megavata, koji kao gorivo koriste lignit iz površinskih kopova RB Kolubara.

Na blokovima A3, A4, A5 i A6 primeniće se tehnologija odsumporavanja dimnih gasova vlažnim postupkom, uz korišćenje krečnjaka kao reagensa.

Kao nus-proizvod dobijaće se gips koji se može koristiti u građevinarstvu, a pomešan sa pepelom i za izgradnju puteva.

Rok za završetak izgradnje postrojenja je 42 meseca od datuma stupanja Ugovora na snagu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE