Obrenovac, 22.02.2019

SAVREMENE SILEDŽIJE NE BIRAJU SREDSTVA!


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 23.01.2018.
Ovako možete postati žrtva trgovine ljudima!

Foto:Profimedia
Dve trećine žrtava trgovine ljudima su žene i devojke, dok je internet, na kojem u Evropi devet miliona devojčica doživi nasilje do 15. godine, glavno sredstvo za trgovinu ljudima.

Kako se navodi u istraživanju koje je deo kampanje "Mogu da neću", žene širom sveta imaju 27 puta veće šanse da budu izložene nasilju na internetu, a jedan od deset seksualnih nasilnika koristi sajtove za upoznavanje da bi pronašao žrtve.

Takođe, kod 56 odsto dece, koja su putem interneta vrbovana u dečju prostituciju i pornografiju, najpre je tražena fotografija.

"Važno je da devojčice i devojke nauče da prepoznaju nasilničko ponašanje na internetu i da znaju kako da reaguju. Iz rada sa mladima znamo da nasilje koje se dešava na mreži može da ima ozbiljne posledice u stvarnom svetu", rekla je Sanja Pavlović ispred Autonomnog ženskog centra.

Kako dodaje, cilj organizacije je da ohrabre devojčice da nasilnike "udalje, blokiraju, kažu odraslima, pa i prijave institucijama".

Kao partner Evropskog ženskog lobija, Autonomni ženski lobi definisao je 12 tipova nasilnika na internetu, i pokrenuo kampanju u cilju boljeg razumevanja digitalnog nasilja nad ženama i devojčicama.

Prema istraživanju, neki od tipova nasilnika su internet pedofil, nasilnik iza fotoaparata (fotografiše žene i devojke bez njihovog pristanka i objavljuje fotografije na internetu), "trol", koji, kako je objašnjeno, napada žene koje na internetu izraze svoje mišljenje"

Takođe, kao tipovi nasilnika navode se i "vršnjački sajber siledžija", (kontinuirano šalje zlonamerne poruke i širi tračeve kako bi osramotio i ponizio žrtvu), "sajber progodnitelj", i "dokser" - (osoba koja prikuplja i javno objavljuje na internetu privatne podatke da bi osramotio žrtvu).

Kao pretnja od nasilja na mreži javljaju se i "haker", koji presreće privatne informacije i komunikacije, "regruter", za koga se navodi da novim tehnoloigijama mami žrtve, kao i "zlonamerni propagandista", koji alatima propagande promoviše nasilje nad ženama ili grupama za ženska prava.

Aktivisti „"Mogu da neću" kampanje i Autonomnog ženskog centra pozvali su medije, javne ličnosti i građane da se uključe u kampanju širenjem korisnih informacija o tipovima nasilnika na internetu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE