Obrenovac, 28.02.2024

ODMAH POGLEDAJTE U LIČNU KARTU


Izvor: Kurir.rs/blic/Lokalne novine | Obrenovac, 18.03.2023.
Zbog propusta na njoj možete platiti 50.000 rsd, zaglaviti ZATVOR ili će vam BLOKIRATI račun

Foto:Printscreen


Sigurno znate barem nekog kome se nekada desilo da nije na vreme pogledao famozni datum u ličnoj karti, pa je zakasnio da je obnovi? Da li znate kakve mogu biti posledice?

Bez važeće lične karte može se ići u zatvor do 30 dana ili platiti kazna od čak 50.000 dinara. Što je jednako loše, kad vam istekne lična karta rizikujete i blokadu bankovnog računa pa je pitanje da li ćete moći i da platite tu kaznu.

Tako je jednu Beograđanku na istek lične karte upozorila banka u kojoj ima otvoren račun.

- Stigao mi je mejl sa obaveštenjem da mi za mesec dana ističe rok važenja lične karte i upozorenjem da će mi račun nakon isteka važenja lične karte biti privremeno blokiran dok ne produžim taj dokument - istakla je tada za medije ova devojka.

Kako kaže, usledila je jurnjava s vremenom.

- Pošto ne mogu tako lako da izađem s posla nisam odmah predala zahtev u policijskoj stanici da mi se produži važenje lične karte. Iskreno, nisam baš ni verovala da će mi odmah po isteku lične karte biti blokiran račun, pa sam predala zahtev za produženje nekoliko dana pre isteka - naglašava ona.

Potom se uverila koliko su banke ozbiljne.

- Prvog dana pošto mi je istekla lična karta račun mi je blokiran. Iz banke su me o tome obavestili putem mejla i poručili da mogu samo da primim novac na račun, ali ne i da uzimam sa računa. Ja sam im rekla da sam predala zahtev policiji za produženje lične karte i da sada čekam da mi izdaju taj dokument - opisuje N. I.

Ipak, pronađeno je "solomnosko rešenje".

- Iz banke su tražili da im slikam i pošaljem samo potvrdu iz policije da sam predala zahtev da mi se produži lična karta. To sam i učinila i oni su odmah skinuli blokadu sa računa. Kako su mi rekli u banci, to im je mera bezbednosti kako neko ne bi zloupotrebio moja dokumenta i podigao novac sa računa - zaključuje N. I.

Inače, prema Zakonu o ličnoj karti predviđene su drastične kazne za svakog ko nema važeću ličnu kartu iako je na to dužan. Sankcija u tom slučaju iznosi 50.000 dinara ili do 30 dana zatvora.

Takođe, prema tom zakonu zaprećena je novčana kazna od 5.000 dinara za svakoga ko u propisanom roku ne vrati ličnu kartu nadležnom organu radi poništenja ili ne prijavi nestanak odnosno pronalazak lične karte.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE