Obrenovac, 25.02.2020

ODZVONILO BAHATIM IZVRŠITELJIMA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 07.02.2019.
Veći nadzor i manje tarife za rad, uvodi se 'e-aukcija'

Foto:Uroš Arsić/RAS Srbija
Naknade za rad javnih izvršitelja u perspektivi će biti manje, pojačaće se nadzor nad njihovim radom, a biće uvedena i "e aukcija" za prodaju nepokretnosti u izvršnom postupku, kaže ministarka pravde Nela Kuburović.

To bi trebalo da se dogodi predstojećim izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju (ZIO).

- Neće biti širenja ili ograničavanja nadležnosti javnih izvršitelja, već se širi nadzor nad njihovim radom. Jedna od velikih izmena ZIO ticaće se naknade za rad javnih izvršitelja, jer smo utvrdili da postoje brojne aktivnosti koje mogu biti znatno niže tarifirane - ukazala je Kuburović.

Ona je podsetila da se tokom prethodne godine radilo na razvoju Pravosudnog informativnog sistema kojim je omogućeno sudovima, tužilaštvima, izvršiteljima i beležnicima da imaju elektronski pristup podacima, tako da ne moraju više pisanim putem da komuniciraju sa durgim organima.

- Za nešto što sada možete da obavite za jedan minut, ne postoji razlog da se takva usluga naplaćuje, tako da će naknade (javnim izvršiteljima) i te kako biti smanjene i svakako će se pojačati nadzor nad njihovim radom - navela je ministarka pravde.

Ona je ukazala da će jedna od najvećih izmena ZIO biti uvođenje "e aukcije" kojom će se, kako kaže, isključiti mogućnost zloupotrebe kod prodaje nepokretnosti.

Prema njenim rečima, Ministarstvu pravde najveći broj pritužbi dolazi upravo na sprovođenje prodaje nepokretnosti.

- Nekad nemate opipljive dokaze da je tu bilo zloupotrebe, ali da bi otklonili svaki vid i mogućnost zloupotrebe, imali transparentan proces i omogućili svima koji žele da učestvuju u tom postupku, zalažemo se za uvođenje "e aukcije", što će na neki način da ograniči izvršitelje - navela je Kuburović.

Radna grupa za izmenu ZIO formirana je prošle godine i njen rad je u toku. 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE