Obrenovac, 25.08.2019

U Obrenovcu počela vakcinacija protiv gripa


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 19.10.2018.
Domu zdravlja Obrenovac isporučeno je 2 000 doza vakcina, a distribucija se vrši i po ambulantama u okolnim selima

Foto:Thinkstock
Vakcina protiv gripa, kojom se zdravstvene ustanove snabdevaju o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, od juče je dostupna i u Domu zdravlja Obrenovac. Lekari napominju da se radi o vakcini namenjenoj osobama koje su u posebnom riziku.

„Ova vakcina namenjena je prvenstveno trudnicama i onima koji su oboleli od neke hronične bolesti, kao što su kardiovaskularne, plućne, dijabetes, neurološke bolesti, imunodeficijencijа“, kaže epidemiolog dr Zorica Vasić.

Pravo na besplatnu vakcinu imaju i svi zaposleni i smešteni u gerontološkim centrima ili ustanovama socijalno-zdravstvene zaštite, kao i radnici u zdravstvenim ustanovama.

„Ove godine je je tu napravljena jedna izmena. Do sada su oni koji rade u javnim službama mogli da se vakcinišu, bez obzira da li boluju od neke hronične bolesti i isto tako, stariji od 65 godina, a zdravi. Sada je to promenjeno, vakcina nije namenjena za njih i moraju da se jave svom ordinirajućem lekaru da bi se videlo da li postoji neki uslov da takve osobe, koje su ranije dobijale vakcinu, dobiju i sada“, objašnjava dr Vasić.

Ovogodišnja sezonska vakcina protiv gripa je trovalentna, odnosno sadrži tri tipa virusa gripa.

„Svetska zdravstvena organizacija je preporučila tu vakcinu kao nešto što će da zaštiti naše pacijente u ovom momentu. Vakcina počinje da deluje, odnosno imunitet se stvori u roku od dve, tri nedelje i traje šest do 12 meseci. Zbog toga se naši pacijenti moraju vakcinisati jednom godišnje“, dodaje dr Vasić.

Iz epidemiološke službe kažu da gripa još nema i da prve slučajeve možemo očekivati u novembru, dok do epidemije sezonskog gripa obično dolazi u januaru.

Epidemiolozi, takođe, navode i to da se vakcina ne preporučuje deci mlađoj od šest meseci, ljudima alergičnim na jaja i pileće meso, kao i osobama koje imaju akutnu infekciju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE