Obrenovac, 25.06.2019

KAŽU - BITNA JE MOTIVACIJA


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 01.12.2018.
Đaci će i drugi jezik odgovarati za ocenu

Foto:RAJKO RISTIĆ/RAS SRBIJA
Drugi strani jezik kao izborni predmet u petom razredu nastavnici će ocenjivati brojčano, a zaključna ocena će ulaziti u prosek - to će propisivati i novi predlog zakona.

Reč je o predlogu zakonu o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Prema Zakonu iz 2017, drugi strani jezik je za đake petog razreda od ove školske godine dobio status izbornog, pa tako i opisnu ocenu. To je izazvalo polemike u stručnoj javnosti. Još tada je ministar prosvete Mladen Šarčević istakao da će se uneti izmene.

Kako su iz Ministarstva prosvete za "Blic" objasnili, uskoro će se predlog naći pred Narodnom skupštinom.

- Iz navedenih odredaba predloga zakona proizilazi da će ocenjivanje drugog stranog jezika, kao izbornog predmeta, biti brojčano i da će ocena "ulaziti u prosek". Predviđeno je i da se opšti uspeh učenika od drugog do osmog razreda utvrđuje na kraju drugog polugodišta na osnovu aritmetičke sredine iz obaveznih predmeta i iz izbornog programa drugi strani jezik, kao i ocene iz vladanja počev od šestog razreda - kažu u Ministarstvu.

"Bolje uče ako je za ocenu"

Najavljene izmene pozdravljaju nastavnici.

- Drugi strani jezik od uvođenja se uvek ocenjivao brojčano i ta ocena je ulazila u prosek. To se promenilo ove godine i naznačeno je da se ocenjuje opisno. Neophodna je ozbiljnost u donošenju takvih odluka. Deca shvataju ozbiljnije i više uče drugi strani jezik ako ocena ulazi u prosek - objasnila je profesorka francuskog jezika Maja Marjanović iz OŠ "Skadarlija".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE