Obrenovac, 25.08.2019

Od danas svi prostorni podaci na novom portalu Geosrbija


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 01.10.2017.
Republički geodetski zavod završio je izradu novog nacionalnog georportala “Geosrbija”, koji će danas početi sa probnim radom na www.geosrbija.rs

Foto:RGZ / Promo
- Reč je o novoj platformi koja objedinjuje sve prostorne podatke na državnom nivou, što je od velikog značaja za državne organe, privredu i građane - kaže šef Odseka za uspostavljanje i razvoj Nacionalne infastrukture geoprostornih podataka u RGZ Darko Vučetić.

Na Geosrbija se mogu naći svi prostorni podaci RGZ-a, Republičkog zavoda za statistiku, Hidrometeorološkog zavoda, podaci o zemljištu, objektima, adresama, zaštićenim područjima, nacionalnim parkovima, nadmorskim visinama i slično.

- “Sve što možete da zamislite, a ima prostornu komponentu, biće na Geoportalu - naglasio je Vučetić.

On je objasnio da građani, na primer, na portalu mogu da nađu i pogledaju svoje parcele i vide kakvo je trenutno stanje na njihovim nepokretnostima, koristeći satelitske i ortofoto snimke.

Vučetić dodaje da može, na primer, da se vidi da li je na nekom zemljištu posečena šuma, kakav je status nekog objekta u katastru i još mnogo toga. “Portal omogućava i veću transparentnost rada državnih organa”, rekao je on.

Od danas počinje testiranje svih mogućnosti portala Geosrbija, koji će zvanično početi da radi za nekoliko nedelja.

RGZ je razvio novi portal u saradnji sa norveškim partnerom - Statens Kartverk (norveški RGZ), u okviru Nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka.

“- Na jednom mestu imaćete sve zvanične podatke državnih organa, na osnovu kojih oni mogu da donose odluke, unapređuju poslovne procese i prikupljaju nove podatke, a građani će moći da pristupe tim podacima na jednostavan način - naveo je stručnjak RGZ-a.

“Ova platforma može da unapredi procese rada drugih državnih institucija i da im pomogne da prikupe nove ili ažuriraju već postojeće podatke, koji su važni za državu i naše građane”, naveo je Vučetić.

- Takođe, građani mogu preko mobilnih telefona ili tableta da prijave neku pojavu u prirodi, na primer divlju deponiju, poplavu i slično, koja je od interesa za građane - ističe on.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE