Obrenovac, 26.02.2020

ODZVONILO MONSTRUMIMA


Izvor: Kurir,Lokalne novine | Obrenovac, 03.06.2017.
Ovo više ne smete raditi u Srbiji

Foto:Thinkstock,Shutterstock
Za nasilje u porodici po hitnom postupku nasilniku se može odrediti 60 dana zatvora. Pričanje masnih viceva i napadno udvaranje je krivično delo i za to je zaprećena robija

Pričanje masnih viceva, slanje lascivnih SMS, napadno udvaranje i udeljivanje neprimerenih komplimenata od danas se može podvesti pod krivična dela, za koja preti kazna zatvora i do tri godine.

U Krivični zakonik od 31.05. su i zvanično uvrštena dva nova krivična dela - proganjanje i polno uznemiravanje, a započinje i primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

- Za šest meseci 1.500 sudija, tužilaca i policajaca prošlo je obuku. Najveću pažnju izazivaju dve hitne mere koje podrazumevaju udaljavanje nasilnika iz stana i zabranu prilaska žrtvi - navela je Nela Kuburović, ministarka pravde.

Ona je objasnila da će policijski službenik sam određivati da li će primeniti jednu od ove dve mere koje traju 48 sati, a zatim sudija donosi odluku da li će nasilnika iz stana odstraniti na još 30 dana. Ukoliko nasilnik prekrši sudsku zabranu, prekršajni sud u hitnom postupku izriče mu kaznu zatvora do 60 dana.

- Dakle, postoji mogućnost da nasilnik momentalno bude udaljen iz stana 32 dana, što žrtvi ostavlja prostora da se ohrabri, osamostali i da ne odustane od daljeg procesuiranja - objasnila je ministarka i dodala da je novina u zakonu i sankcionisanje svih onih koji ne budu na pravi način sprovodili mere i primenjivali zakon.

Advokat Toma Fila smatra da se moraju postaviti pravi kriterijumi za to šta je seksualno uznemiravanje i proganjanje, jer se ne može zbog svakog prostakluka ići u zatvor.

- U Hagu sam prisustvovao sceni kada su uhapsili jednog stražara usred sudnice jer je rekao koleginici da ima lepo telo. To je van svake pameti, kao i to da neko leži u zatvoru šest meseci jer je ispričao nesuvisli vic. Postoji razlika između prostakluka i krivičnog dela - upozorava Fila, koji podseća i da svaku ženu ne vređaju iste stvari.

- S druge strane, uznemiravanje ovog tipa koje traje duže ili bilo kakvo vršenje pritiska za nešto više svakako se treba smatrati krivičnim delom - zaključuje Fila i dodaje da će sudska praksa sama naći meru.

Zaštita od nasilnika i pedofila

OSAM GODINA ZA SILOVANJE PRED DECOM

Zakon o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika prvi put uključuje i krivično delo navođenje deteta na prisustvovanje polnim radnjama. Tako da će se od danas kaznom zatvora od jedne do osam godina kazniti onaj koji navede dete da prisustvuje silovanju ili obljubi, dok će nasilnik koji to uradi upotrebom sile ili pretnje ležati u zatvoru od dve do deset godina.

Novčanom kaznom ili kaznom zatvora u trajanju do šest meseci kazniće se lice koje pristupi slikama pornografske sadržine nastalim iskorišÄ‡avanjem maloletnika.

ČINJENICE / ZAKON O SPREČAVANJU NASILJA U PORODICI/

PRIJAVA MOŽE BITI I ANONIMNA

- Policija može da udalji nasilnika iz stana u kome živi sa žrtvom i zabrani mu da 48 sati prilazi žrtvi i s njom komunicira

- Policija mora sve dokaze da dostavi javnom tužiocu, koji ima rok od 24 sata da odluči da li će da produži meru udaljenja nasilnika do 30 dana

- Ukoliko nasilnik prekrši sudsku zabranu, prekršajni sud u hitnom postupku izriče mu kaznu zatvora do 60 dana

- Zakon predviđa i obavezu koordinirane saradnje različitih državnih organa i ustanova, kao i osnivanje posebnih odeljenja pri tužilaštvima

- Lekar će biti dužan da slučaj povređivanja prijavi policiji ili tužilaštvu, kao i profesori i pedagozi ukoliko primete da učenik ima promene u ponašanju ili telesne povrede

- Svi su dužni da prijave nasilje, a prijava može biti i anonimna

- Nacionalna služba za zapošljavanje biće zadužena da žrtvi nađe posao

Uznemiravanje


Definicija

- Svako verbalno, neverbalno ili fizičko ponašanje koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva lica u sferi polnog života, a koje izaziva strah ili stvara neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje.
Šta podrazumeva

- Napadno udeljivanje komplimenata

- Nepristojno ponašanje sa seksualnim aluzijama

- Dobacivanje na ulici

- Pričanje masnih viceva

Kazna

Novčana kazna ili kazna zatvora do šest meseci. Ako je u pitanju polno uznemiravanje maloletnog lica, predviđena kazna zatvora je u trajanju od tri meseca do tri godine.

Proganjanje

DEFINICIJA

- NeovlašÄ‡eno praćenje ili preduzimanje druge radnje radi fizičkog približavanja licu protivno njegovoj volji
Šta podrazumeva

- Agresivno udvaranje i zavođenje

- Davanje nepristojnih ponuda

- Pozivanje telefonom, slanje SMS

- Praćenje i sačekivanje ispred kuće

- Seksualni mobing na poslu

Kazna

- Novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine. U slučaju izazivanja opasnosti po život kazna je od tri meseca do pet godina. U slučaju nastupanja smrti, zatvor u trajanju od jedne do 10 godina.

STOP PRINUDI NAD ŽENAMA

Krivičnim delom smatraće se i sakaćenje ženskog polnog organa. Nasilnik će biti kažnjen zatvorom od jedne do osam godina, a ukoliko dođe do smrti, od dve do 12 godina. Za prinudno zaključenje braka zaprećena je kazna od tri meseca do tri godine zatvora.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE