Obrenovac, 21.09.2019

Od 1. marta još jedna obavezna vakcina


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 07.10.2017.
Uvodi se obavezna za┼ítita najmla─Ĺih od upale uha i plu─ça, meningitisa, sepse i bronhitisa

Foto:Promo


´╗┐

Pneumokokna konjugovana vakcina, koja štiti od upale srednjeg uha, bronhitisa, meningitisa, sepse i upale plu─ça, od 1. marta slede─çe godine bi─çe obavezna vakcina za decu i obezbe─Ĺiva─çe se o trošku osiguranja.

Ova vakcina u svetu je obavezna ve─ç desetak godina, a u Srbiji je trenutno predvi─Ĺena programom obavezne imunizacije kao deo imunizacije po klini─Źkim indikacijama, odnosno samo za pojedine slu─Źajeve, pa su roditelji dece koja nisu imala klini─Źku indikaciju, a hteli su da ih zaštite od ovih bolesti, sami kupovali vakcinu.

- Prema propisanom programu imunizacije, RFZO je obezbedio sve vakcine, pa i ovu u potrebnim koli─Źinama, u skladu sa Planom potreba koji dostavlja Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanovi─ç Batut" - ka┼że Verica Lazi─ç, v. d. direktora RFZO.

Novim Pravilnikom o imunizaciji i na─Źinu zaštite lekovima, koji donosi Ministarstvo zdravlja, propisano je da konjugovana pneumokokna vakcina postaje deo obavezne aktivne imunizacije dece odre─Ĺenog uzrasta po─Źev od 1. marta 2018. godine. Prema tome tog datuma treba da po─Źne i imunizacija ovom vakcinom.

U Srbiji se godišnje rodi oko 65.000 beba, a konjugovana polisaharidna vakcina se daje u tri doze, što zna─Źi da je godišnje potrebno oko 195.000 doza.

- Na listi lekova se nalaze dve pneumokokne konjugovane vakcine od dva razli─Źita proizvo─Ĺa─Źa - ka┼że dr Lazi─ç.

- Cena doze na veliko iznosi oko 5.400 dinara. RFZO ─çe, naravno, i ubudu─çe blagovremeno obezbe─Ĺivati sve vakcine predvi─Ĺene programom obavezne imunizacije, u skladu sa Planom potreba koji dostavlja Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanovi─ç Batut". Izmena programa imunizacije zahteva novi Plan potreba za ovom vakcinom od Instituta "Batut" i zna─Źajna dodatna sredstva potrebna za obezbe─Ĺivanje potrebnih koli─Źina ove i drugih vakcina predvi─Ĺenih novim Pravilnikom o imunizaciji.

Uvo─Ĺenje još jedne obavezne vakcine za kasu zdravstvenog osiguranja zna─Źi pove─çanje ukupnih troškova obavezne imunizacije za više od milijardu dinara godišnje.

Ova vakcina je dodata na spisak obaveznih kao 11. još prošle godine, novim Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Daje se bebama kad napune dva meseca u tri doze sa razmakom ─Źetiri do osam nedelja, a revakcinacija je u drugoj godini. Od komplikacija bolesti od kojih štiti ova vakcina u svetu godišnje umre gotovo 500.000 dece mla─Ĺe od pet godina.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE