Obrenovac, 25.04.2019

Bugarski lev i rumunski lej u menja─Źnicama u Srbiji


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 12.01.2018.
Bugarski lev i rumunski lej mo─çi ─çe da se menjaju u menja─Źnicama u Srbiji, prema odluci Narodne banke Srbije (NBS), koja je takodje uvrstila kuvajtski dinar na svoju deviznu kursnu listu

Foto:Profimedia


´╗┐

"Bugarski lev i rumunski lej ─çe se uklju─Źiti na listu deviza i efektivnog stranog novca kojima banke mogu da trguju, kao i na listu efektivnog stranog novca koje ovlaš─çeni menja─Źi i javni poštanski operator mogu da kupuju i prodaju na doma─çem deviznom tr┼żištu", navodi se u saopštenju NBS.

Bugarska valuta ─çe na kursnoj listi imati slovnu oznaku BGN i numeri─Źku oznaku 975, dok ─çe rumunski lej imati sa slovnu oznaku RON i numeri─Źku 946.

Pri donošenju odluke o uvo─Ĺenju dve nove valute na kursnu listu, NBS se rukovodila u─Źeš─çem i zna─Źajem Rumunije i Bugarske u spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije, kao i potencijalima za ja─Źanje i unapre─Ĺenje ekonomske saradnje s tim zemljama u narednom periodu.

U obzir je uzet i konstantan rast broja dr┼żavljana Rumunije i Bugarske koji pose─çuju Srbiju, a o─Źekuje se da uvo─Ĺenje dve valute podsticajno uti─Źe i na realizaciju zajedni─Źkih ekonomskih projekata Srbije sa Bugarskom i Rumunijom.

Tako─Ĺe, uzeta je u obzir i ─Źinjenica da je kreditni rejting ovih zemalja investicionog ranga, kao i da su obe zemlje ─Źlanice Evropske Unije.

Izvršni odbor centralne banke je tako─Ĺe danas doneo odluku kojom je omogu─çena trgovina u formi deviza ma─Ĺarskoj forinti, poljskom zlotu, ─Źeškoj kruni, konvertibilnoj marki i hrvatskoj kuni, valutama kojima je do sada bila omogu─çena trgovina samo u formi efektivnog stranog novca.

Odluka o ponovnom uklju─Źivanju kuvajtskog dinara na kursnu listu za devize NBS je doneta zbog ─Źinjenice što u navedenoj valuti postoje ugovori o zajmu odobreni bud┼żetskim korisnicima, kao i da ─çe se u ovoj valuti povla─Źiti sredstva u okviru narednih tranši kredita.

"Na taj na─Źin Republika Srbija ─çe ostvariti uštede kroz smanjenje troškova koriš─çenja posredni─Źkih valuta (evro ili ameri─Źki dolar) u kreditnim aran┼żmanima zaklju─Źenim u kuvajtskim dinarima. Ovime se pove─çava efikasnost servisiranja pla─çanja odnosno naplate po postoje─çim (i budu─çim) kreditima u ovoj valuti u kojima Narodna banka Srbije ima ulogu agenta Republike Srbije", zaklju─Źuje se u saopštenju.

Odluka stupa na snagu 1. februara 2018. godine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE