Obrenovac, 21.09.2019

Od 1. juna izrečene 6.643 hitne mere prema nasilnicima


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 14.09.2017.
Od početka primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, policija je izrekla 6.643 hitne mere udaljenja nasilnika, odnosno zabrane prilaska žrtvi, izjavila je državni sekretar u Ministarstvu unutrasnjiih poslova Biljana Popović Ivković

Foto:Biljana Popović Ivković
Ona je navela da je od toga izrečeno 3.190 privremenih udaljenja počinioca iz stana i 4.468 zabrana učiniocu da kontaktira žrtvu i prilazi joj.

 - Za ova tri meseca primene zakona imamo 2.891 produženu hitnu meru i 403 prekršajne prijave - istakla je ona i dodala da te brojke pokazuju da se Zakon o sprečavanju nasilja u porodici primenjuje dosledno, kao i svi mehanizmi koji stoje na raspolaganju državnim institucijama.

Navodeći da je na sastanku dogovoreno da je jedan od najvažnijih ciljeva da se žrtve osmele da prijave nasilje, Popović Ivković je dodala da zakon omogućava svima da prijave nasilnike.

- Svi građani, državne institucije i organizacije civilnog društva treba da budu jednistveni u tom cilju da ne dozvolimo da žrtva ikada bude i ostane sama i da učinimo sve da sprečimo da dođe do tragičnog događaja - naglasila je Popović Ivković.

Ona je podsetila da Radnu grupu za suzbijanje nasilja nad ženama čine predstavnici Direkcije policije, koji se bave problematikom porodičnog nasilja i predstavnice organizacija "UN women" i Ženske platforme za razvoj Srbija.

- Mi smo danas održali prvi sastanak na kojem smo dogovorili bliskiju i intenzivniju saradnju u narednom periodu - rekla je Popović Ivković.

Direktorka "UN women", agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, Milena Rikanović je rekla da je veoma važno što je borba protiv nasilja na ženama i devojčicama priortet aktuelne vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova.

- Vidimo da se Zakon primenjuje. Za 30 odsto je povećan broj izrečenih hitnih mera u odnosu na prethodni mesec, ali znamo da to nije do dovoljno - rekla je ona i poručila da se samo intersektorskom saradnjom može odgovoriti na tako složen i kompleksan problem.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE